Моторът е като заредена пушка, необходимо е непрекъснато да подобряваме уменията си на пътя, каза състезателят Петър Въжаров

Рекламирай в beZpartien.bg

Моторът е като заредена пушка. Няма ли добър контрол върху него, могат да станат сериозни проблеми и за това трябва непрекъснато да подобряваме уменията си на пътя. Това каза в интервю за БТА Петър Въжаров, състезател по мотоциклетизъм и създател на училище за подготовка и обучение на мотористи. 
Често мотористите на пътя допускат грешки, повечето от които неосъзнати. Основната идея на училището е да се опитам да допринеса за пътната безопасност, подобрявайки уменията на хората за управление и контрол върху мотора. Повечето от тях, които се качват на мотор, имат значителни проблеми с управлението на машината. Понякога независимо от стажа, който имат. Дори мотористи с дългогодишен стаж имат сериозни пропуски и допускат грешки на пътя, които често не осъзнават. Целта на училището е именно това – обучаващите се сами да осъзнаят проблема и съвместно да го разрешим, разказа Петър Въжаров.
Състезателят посочи, че училището е разделено на няколко групи. Едната обхваща хората, които практикуват шосейно каране на мотор и искат да подобрят уменията си на пътя. Другата е за любителите на спортно каране и състезанията на писта. В школата те могат да достигнат ниво на управление, близо до самите лимити на мотора. Има и групи за начинаещи, които идват, „за да сверят часовника си“, обясни той. 
Като професионален състезател с опит той отправя към обучаващите се няколко съвета, свързани с познаването на собствените си възможности и възможностите на машината, но основната препоръка е моторът да бъде управляван максимално безопасно.
„Над 350 души са минали през училището през последните три-четири години. Вървим в правилната посока. Все повече мотористи осъзнават, че имат нужда да подобряват уменията си, за да управляват мотора безопасно“, разказа още Петър Въжаров. з
Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *