Мотото на тазгодишного издание на „София хартиен арт фест“ е „Без граници“

Тазгодишното издание на „София хартиен арт фест“ (СХАФ) е под мотото „Без граници“. То ще се проведе от 31 май до 11 юни в Националния Дворец на културата (НДК), съобщават организаторите.
По думите на екипа 14-ото издание фестивала ще се проведе с две мащабни експозиции във фоайе „Запад“ и Мраморно фоайе на НДК. „Ежегодно фестивалът представя стотици произведения от цял свят в различните си раздели. Програмата е балансирана, включваща богато разнообразие от съпътстващи събития и пътуващи формати в страната и чужбина“, разказват организаторите. Те допълват, че първата експозиция във фоайе „Запад“ представя част от Биеналето за хартиено изкуство със скулптурите и инсталациите на български автори от конкурса „Мощ II“, който се провежда за втори път.
„Творбите са съобразени с даденостите на фоайе „Запад“ и са избрани от експертно жури. Селекцията от седем мащабни проекта представя голямоформатни произведения, с екологични и хуманни послания. Творбите са в различни техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на двореца на културата. Артистите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство от членове на журито“, отбелязват от екипа.
Избраните автори са Аделина Раковска, Екатерина Христова и Емил Деянов, Елена Белова, Силвана Илиева, Сияна Дамянова, Христина Дечева и Цвета Петрова. В същото пространство е представена и кураторска селекция от Биеналето на чуждестранни голямоформатни произведения, които са в синхрон с българските инсталации и скулптури. „Идеята за контраст и синхрон между световно и българско хартиено изкуство е обединена под мотото „Без граници“, казват от екипа на събитието.
Втората експозиция, разположена в Мраморното фоайе е 15-тото издание „Аматерас“ – годишна изложба/kонкурс за хартиено изкуство. „Това е емблематичния раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят. Тазгодишното издание включва 50 автори от 17 държави с 98 произведения. Международно жури ще излъчи победителите“, казват организаторите.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари