Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин, каза Николай Денков

Рекламирай в beZpartien.bg

Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин, каза премиерът в оставка Николай Денков в ефира на бТВ. 
Това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от тази ситуация, няма друг позитивен ход, подчерта той. Според Денков в преговорите трябва да участват лидерите на формациите. България има нужда от правителство, което да работи по управленска програма, заяви още Денков. 
Номинираната за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а номинираните за министри от партията заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерския съвет.
Едно копие е изпратено в Народното събрание, другото е при президента, каза Николай Денков за декларацията, с която е отказал да бъде част от проекта за кабинета на Мария Габриел. Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. По време на преговорите изрично питахме Мария Габриел: „Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?“. Отговорът беше, че това няма как да стане, каза Николай Денков. 
При преговорите бяхме стигнали почти до края, обсъждахме един единствен министър и три до четири параграфа, които да се уточнят по споразумението. Имаше достатъчно време, но някой друг „дръпна шалтера“ и изпрати Мария Габриел при президента с този списък, коментира Денков. 
Имаме още пет дни, можем да седнем на масата на преговорите, да довършим преговорите по разумен начин, каза Николай Денков. Има един единствен начин да излезем позитивно от тази ситуация – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни, които участват, с участието на лидерите, така че да има общо решение, каза още той. 
През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на хората, които го търсиха от наша страна, той не участваше в тези преговори. Сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация, в която се намираме, на преговорния си екип, смята Денков. Той подчерта, че е негово лично мнение това, че преговорите трябва да продължат и не е сигурен, че другите политици от ПП-ДБ са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход за България няма, заяви той. 
Не бяхме предупредени какво ще се случи, то е напълно неприемливо от политическата логика, която следваше от тези преговори, обясни Николай Денков. Това, което търсим ние, е правителство, което има стабилно мнозинство, работещо по съответната програма, посочи той. България не може да остане без правителство, ще има правителство, въпросът е какво ще бъде то, коментира премиерът в оставка Николай Денков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *