НачалоСвятМрачни прогнози за Германия: иде ли голямата криза

Мрачни прогнози за Германия: иде ли голямата криза

Рязко покачване на те на енергията, охлаждане на световната и намаляване на покупателната способност заради висоа инфлация – много са факторите, заради които експерти прогнозират, че германската икономика се е запътила към рецесия. Опасенията нарастват и с оглед на задълбочаващата се газова криза и продължаващото спиране на доставките по газопровода „Северен по 1“ в Балтийско море.

Процес, който се ускорява от само себе си

Себастиан Дулийн, директор на Института за макроикономическа (IMK) към фондация „Ханс Бьоклер“ обяснява, че при рецесията неблагоприятните тенденции се ускоряват от само себе си. Безработицата се разраства, загубилите работа купуват по-малко, а това води до загуба на доходи и работа и за други хора.

Съвсем друг е случаят при т.нар. техническа рецесия. Тя настъпва, когато брутният вътрешен продукт (БВП) спада две поредни тримесечия. „Техническата рецесия обаче може да е и съвсем слаба – от минус 0,2 или 0,3%. Това не е опасно. По-драматично става, ако БВП спадне рязко и за по-продължително време“, казва експертът.

Може ли свиването на германската икономика да е умерено?

Въпреки войната в , нарушението на веригите за доставки и санкциите срещу , германската икономика е отбелязала изненадващ ръст през пролетта. През второто тримесечие БВП е нараснал леко – с 0,1% в сравнение с предишното тримесечие на годината. По-късно обаче тези стойности вероятно ще се променят. Германският институт за икономически изследвания (DIW) съобщи миналата седмица за очакван спад през третото тримесечие. Икономическият експерт на организацията Гидо Балди прогнозира, че в Германия ще има рецесия, придружена от висока инфлация.

„В момента въпросът вече не е дали ще има рецесия, а колко силна ще бъде тя“, подчертава и Йенс Зюдекум, професор по международна икономика и член на Консултативния съвет към Федералното министерство на икономиката. „Сега потребителското търсене ще намалее, защото електроенергията и газът стават все по-скъпи“, коментира още икономистът.

Потребителските нагласи в Германия вървят надолу за трети пореден месец, достигайки рекордно ниско ниво. Показателят, по който компанията за пазарни проучвания GfK изследва потребителското търсене, през септември се е свил до най-лошите си стойности от началото на измерванията през 1991 година. При сегашната инфлация от 7,9%, много хора вече са изправени пред значителни загуби на реалните и спестявания.

Предстоят трудни месеци

„Предстоящите тримесечия ще бъдат много трудни, тъй като нарастващите разходи за енергия – и особено за отопление – ще засегнат потребителите и те ще свият потреблението си в други области“, предупреждава Дюлийн от Института за макроикономическа политика. Същевременно предприятията все повече ще съкращават производството си, тъй като високите цени на енергията го правят нерентабилно. Един от най-големите производители на торове вече е спрял работа.

Зюдекум, който съветва германското правителство по икономически теми, посочва, че евентуален остър недостиг на газ е „най-лошият вариант“. „В най-лошия случай зимата ще бъде студена, хората ще се отопляват, без да пестят, а сегашните много добре заредени газохранилища ще изчерпят запасите си много бързо. Затова съществува риск цели производствени отрасли да закъсат. Ако има още по-голямо поскъпване на енергията, някои магазини също ще са принудени да спрат работа. Виждаме налични съставките за рецесия през второто полугодие. Някои от по-малките фирми още отсега са на ръба на оцеляването“, казва проф. Зюдекум.

Приоритетни задачи

Това би довело до съкращаване на работното време на те, а при лошо стечение на обстоятелствата – и до увеличаване на безработицата. Икономистите прогнозират, че дори и с новия правителствен пакет за облекчения и помощи на стойност от 65 млрд. евро, Германия няма да успее да избегне рецесията. „Единственото нещо, което можем да направим сега с приоритет, е да се преориентираме в та към втечнен газ, внос от други държави и увеличаване на възобновяемите енергийни източници“, казва проф. Зюдекум.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО