Музеят на фотографията в Казанлък ще се включи в културната програма на града за инициативата „Европейска нощ на музеите“

Музеят на фотографията в Казанлък ще се включи в културната програма на града за инициативата „Европейска нощ на музеите“ на 18 май, съобщиха за БТА от културния институт. 
Програмата ще започне с уроци по фотография за ученици от 1 до 8 клас. Те ще се запознаят с устройството на фотоапарата, ще снимат с цифрова техника по избран от тях сюжет и ще получат хартиено копие от фотосите си. 
Денят ще продължи с прожекции на детски филми, сред които „Ну, погоди“, „Маша и мечокът“ и други, както и диафилми с приказки. 
Предвиден е още концерт на открито на възпитаници на вокалния педагог Мариана Мъгева, а програмата на вечерта ще завърши прожекция на документални филми, посветени на творчеството на двама от най-талантливите български фотографи – Станка Цонкова-Уша и Надежда Чипева. Представянето му е част от проекта „Пътуващи филмови портрети на български фотографи“. Това е инициатива на Кино-фото клуб “Бистрица”, чиято цел е да популяризира българската фотографска култура сред любителите на фотографията. 
Филмът „Уша“, заснет от Кеворк Ванлян и Николай Трейман, е посветен на емблематичната българска фотографка Станка Цонкова-Уша, посочиха от музея. „С цветовете на Надежда Чипева“, създаден от Елена Ангелова и Антон Даскалов, разказва за живота и творчеството на фотографката. Филмите са реализирани с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари