Музикалното училище във Варна изпрати с концерт младия диригент на своя Представителен камерен оркестър

Националното училище по изкуствата (НУИ) „Добри Христов“ изпрати с концерт диригента на своя Представителен камерен оркестър Стефан Славчев. Зрелостникът ще продължи да учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, така че това е неговият последен концерт като ученик, но не и последният с този оркестър, съобщи директорката на варненското училище Румяна Петрова. 
Ние отдавна усещахме необходимост да създадем елитен струнен състав, тъй като имаме прекрасен симфоничен оркестър в нашето училище с диригент Страцимир Павлов, а отскоро имаме и Духов оркестър с диригент Любомир Александров. С тази идея се съчетаха и намеренията на Стефан Славчев, който тогава беше десети клас, да се занимава с дирижиране. Малко на шега сформирахме този оркестър, за да има нашият млад бъдещ диригент състав, с който да работи, а те толкова добре се сработиха, че в последните години имат много участия и концерти, каза директорката и добави, че НУИ „Добри Христов“ ще продължава да бъде лаборатория, в която децата творят заедно. 
Тази вечер ще остане незабравима за мен, каза след концерта Стефан Славчев. Той благодари за дванадесетте години, прекарани в Музикалното училище във Варна на своите преподаватели по общообразователни и специални предмети. Изказа признание и към Страцимир Павлов, че го е въвел в дирижирането, което е избрал за свой път в живота, както и на Румяна Петрова за нейната изключителна роля в развитието му. На колегите си от оркестъра той каза, че се надява да се срещат следващите години на различни сцени. „Скъпи приятели, оставате в сърцето ми“, завърши младежът. 
В концерта звучаха както класически европейски произведения, така и творби на български композитори от по-ново време. С Представителния камерен оркестър се изявиха солистите София Иванова на флейта, Атила Ахмед, който изпълни „Хайдушка песен” от патрона на училището Добри Христов. Денил Шакир изсвири малко познатата соната за тромпет от Здравко Манолов, от която е запазена само третата част. Цигуларката Ивайла Късова предизвика възторга на публиката с пиесата на Румяна Петрова „Поема“. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари