На 3 юни 2006 г. в Черна гора на извънредна сесия на парламента е провъзгласена Декларация за независимост на страната

На 3 юни 2006 г. в Черна гора на извънредна сесия на парламента е провъзгласена  Декларация за независимост на страната, в която Черна гора е определена като „мултиетническа, мултикултурна и мултирелигиозна” държава, основаваща се на върховенството на закона и пазарната икономика. Преди това на 21 май 2006 г. е произведен референдум, на който 55,5 процента от гласоподавателите се обявяват за независимостта на страната от Сърбия.
В емисия „Международна информация“ на БТА четем:
Черна гора е готова да провъзгласи независимостта си
Подгорица, 3 юни 2006 г. /Божо Миличич от АФП/ Черна гора провъзгласява днес независимостта си, две седмици след като на референдум избра да се отдели от Сърбия, слагайки по този начин точка на разпадането на бивша Югославия.
Черногорският парламент трябва да се събере в 20,00 ч. местно време, за да приеме декларация за независимост, създавайки нова суверенна държава, чийто приоритет, според проектодекларацията, ще бъде интеграцията в евроатлантическите институции.
Повечето опозиционни партии, които водиха кампания в полза на запазване на държавното обединение Сърбия и Черна гора, съобщиха, че ще бойкотират заседанието.
След провъзгласяването на независимостта, черногорското знаме – червено с двуглав орел, ще бъде издигнато над парламента на церемония, придружена с фойерверки. Очаква се по улиците да излязат стотици хора. 
Въпреки че бяха поканени, вероятно нито един от отговорните представители на Сърбия няма да присъства на церемонията.
На 21 май 55,5 процента от черногорските граждани гласуваха за независимост на Черна гора, с което бе преминат прагът от 55 процента, поставен от Европейския съюз.
Сърбия и Черна гора бе последното превъплъщение на бивша Югославия, която се разпадна по време на войните през 90-те години.
Европейският съюз пожела двете републики да пристъпят към нежен развод и да установят конструктивни отношения, както бе посланието на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, който вчера посети Белград.
Уверявайки, че необходимото ще бъде направено бързо, сръбският премиер Воислав Кощуница, който е ревностен привърженик на запазването на съюза, не скри лошото си настроение.
Той упорито отказа да каже дали признава резултатите от референдума в Черна гора, като се задоволи да констатира ситуацията.
ЕС беше отговорен както за правилата на референдума, така и за провъзгласяването на резултатите и сръбското правителство няма друг избор овен да съобщи, че Сърбия става наследник на Сърбия и Черна гора, каза той.
Според Конституционната харта на държавното обединение Сърбия и Черна гора републиката, която напусне съюза, оставя другата наследник на международния статут, на мястото в ООН и представителствата в политическите или финансовите институции.
 От своя страна сръбският президент Борис Тадич зае по-помирителна позиция от тази на Кощуница.
Сърбия иска да има възможно най-добри отношения с Черна гора, каза Тадич, който посети Черна гора миналата седмица, без да дочака окончателните резултати от референдума.
Разпадането на съюза Сърбия и Черна гора вече започна и една от основните общи институции – Върховният съвет за отбрана прехвърли командването на армията на президентите на двете републики.
От своя страна президентът на Сърбия и Черна гора черногорецът Светозар Марович си е стегнал куфарите, напускайки окончателно бюрото си в Белград, според печата.
Черногорският премиер Мило Джуканович, който искаше Сърбия да бъде първата страна, която ще признае Черна гора, вече определи своя приоритет – интеграцията на страната в ЕС и НАТО.
Черна гора иска да възобнови възможно най-скоро преговорите по споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, които Брюксел преустанови със Сърбия и Черна гора заради неспособността на Белград да арестува бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който бе обвинен през 1995 г. от Хагския трибунал в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. 
***
Парламентът на Черна гора обяви независимостта на републиката
Подгорица, 3 юни 2006 г. /БТА/ На извънредна сесия тази вечер парламентът на Черна гора обяви независимостта на републиката, предадоха световните агенции.След преброяването на гласовете на депутатите, гласували „за” независимостта, председателят на парламента Ранко Кривокапич заяви: „Обявявам, че парламентът на Черна гора гласува за обявяване на независимост на републиката”, предаде Франс прес. Според установения правилник, преди гласуването представителят на Европейския съюз и председател на републиканския комитет за референдума, словашкият дипломат Франтишек Липка обяви отново окончателните резултати от вота за независимост, според които за независима държава бяха подадени 55,5 на сто от гласовете.Опозиционните партии бойкотираха гласуването „в знак на несъгласие с резултатите от референдума”. На сесията на черногорския парламент не присъстваха и поканените сръбски държавни и правителствени ръководители, посочва ИТАР-ТАСС. Депутатите гласуваха и текста на „декларация на независимостта”, предаде АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари