На Цветница в Ловеч по традиция бе изпълнен ритуалът „По вода“ и обявена тазгодишната „кумичка“

И тази година Цветница в Ловеч събра хиляди гости от цялата страната. Празникът започна от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий със Златоустова Света литургия . От там тръгна шествие до транспортния мост в стария квартал „Вароша“, където по традиция бе изпълнен обичаят „По вода“.  Девойки, облечени в народни носии, хвърлиха своите венчета от върбови клонки и цветя във водите на река Осъм. Първо изплува венчето на 18-годишната Надежда Стефанова, която бе обявена за „кумичка“. Тя е ученичка в Профилираната езикова гимназия“ Екзарх Йосиф Първи“ и е част фолклорния танцов ансамбъл „Магия“.
„За мен е изключително вълнение и удоволствие, че реките на град Ловеч – Осъмските, избраха аз да бъда кумичката тази година. Цветница, особено в Ловеч, е нещо, което смятам, че го няма на друго място в цяла България. Цветница тук е най-цветна, най-весела, най-игрива“, каза за БТА Стефанова.
От транспортния мост отново с шествие, водено от „кумичката“, официалните гости и граждани се отправиха към сцената на площад „Тодор Кирков“. Оттам Ловчанският митрополит Гавриил отправи своя поздрав за празника, като посочи, че благодатта на Цветница връща в родния град ловчалии от страната и чужбина.
„Наистина, за да ни събере благодатта, нека приемем Господа, нека изпълняваме неговите свети заповеди, тогава нашият живот ще е по-добър, ще има истински радост и повече успехи. Честит празник и за много години“, пожела Владиката. 
Кметът на общината Страцимир Петков също поздрави ловчалии и връчи символите на празника на „кумичката“. 
„Ловеч посреща Цветница с много вълнение. Това е ден на пролет, на култура, празнуват занаятите. Още от сутринта църквите са преминали през литургии и всеки един от православните християни е занесъл върбова клонка в дома си против болести и зло. Тук е моментът да пожелая на всички здраве и всеки да бъде мечтател“, каза кметът. 
Празникът продължи с концерт на фолклорния танцов ансамбъл „Магия“ при сдружение „Танцьорите“, както и с изпълненията на детски и младежки танцови състави при Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс и на Общинския духов оркестър. След това на сцената ще се качи Здравко Мандаджиев.
Празничната програма на площад „Екзарх Йосиф Първи“ включва участието на читалищата от кв. „Гозница“ и село Йоглав, народната певица Ганка Христова и гост-изпълнителите Кина Вълчева и Вихра Димитрова. От 17:00 ч. е концертът на фолклорни колективи на Народно читалище „Бяла Анаста – 2016 г.“, а час по-късно ще започне концертът на Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови с участието на фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари