„На гости на Тунджа“: Диана и Пламен Сивкови, които са юристи по образование и пчелари по призвание

Община Тунджа и местни фермери организират инициативата „На гости на Тунджа“. Земеделци и пчелари в селата в Ямболско отварят вратите на фермите си за посетители на всякаква възраст, но най-вече за децата. В едночасови турове те ще могат да се докоснат до природата, земята и земеделието по занимателен и образователен начин. 
Сред участниците в „На гости на Тунджа“ е медената ферма „Сивкови“ в подножието на Манастирските възвишения, между тунджанските села Голям Манастир и Генерал Тошево. Там, в пчелин насред гората, гости посрещат съпрузите Диана и Пламен – и двамата юристи по образование и пчелари по призвание. 
Диана и Пламен имат две деца. Тя практикува като юрист, а той се занимава с логистика в металургично предприятие. Медената ферма създават през 2013 г. Първоначално като хоби, а впоследствие като начин на живот близо до природата, разказват те. От три години отглеждат и шафран край тунджанското село Ботево.
По пчеларството ги запалил техен приятел, но изобщо неслучайно. „След като завършихме образованието си, се завърнахме в родния Ямбол. Започнахме със съпругата ми да търсим с какво да се занимаваме, но искахме да е нещо по-семейно“, разказва Пламен.
„Започнахме с пет кошера. В началото се учехме от приятели, познати. Никой в семействата и на двама ни не се е занимавал с пчеларство. Оказа се доста интересно. Искаше много четене в началото“, спомня си Диана. „Просто ние обичаме природата, почиваме си, зареждаме се с енергия тук, сред птичките, пчеличките, гората“, споделя тя.
Признават, че имали трудности в пчеларството през годините назад, но загубите не ги отказали. През 2016 г. голяма част от пчелите им измират. „Тогава бяхме стигнали до 70 кошера и изведнъж, напролет, се оказахме с 20. Беше много голям шок, но започнахме наново“, допълва тя. Днес отново имат 70 кошера, планират да ги увеличат до 100-150 максимум. „Смятаме, че тази бройка ни е оптимална към момента, защото сега имаме и второ дете, което още е бебе, на годинка“, споделя още Диана.
От 2020 г. развиват подвижно пчеларство. Пчелинът им се намира в екологично чист район, далеч от ниви с интензивно земеделие. Според сезона и цъфтящата растителност, местят кошерите с платформи в търсене на различни видове мед. „Манов мед, който е много труден и рядко се появява, акациев мед също търсим чрез платформите, лавандулов мед, поне пет-шест вида мед могат да се извадят“, разказва Пламен.
Освен чист мед и пчелен прашец, произвеждат козметични и дрогерийни продукти – кремове, сапуни, спрейове с прополисова тинктура за нос и гърло. Шафрана, който отглеждат, добавят към някои от пчелните продукти. Имат мед и клеева тинктура с шафран.
„Българският шафран е с много хубав и приятен аромат. За съжаление, билката у нас все още не е много известна, освен за овкусяване на гозби, но тя има доста широкоспектърно действие в медицината – за имунната и нервната система, за глаукома, за уринарния тракт“, обяснява той.
Залагат на предимно на директни продажби на дребно, участват и във фермерски изложения. „Преди години продавахме на едро, но сега цените са много ниски, просто не си заслужава. Сезонът не е започнал още, а цената на меда вече е известна – под 3 лв. на кг, което е пълен абсурд“, обясняват те.
Семейството вече очаква с нетърпение посетители в инициативата „На гости на Тунджа“, особено децата. Подготвили са се да им разкажат и покажат нагледно интересни факти за живота на пчелите, как се е зародило пчеларството, пътя на меда до трапезата.
„Преди конвенционалното пчеларство, преди да ги опитомим, така да се каже, всички пчели са живеели в хралупи в дървета, в отвори в скали. Ето тук сме им подготвили точно такъв дървен пън, а това е една пчелна пита, която е била в хралупата“, показва Пламен.
Подготвили са и кошер с прозорчета, за да могат децата да наблюдават пчелите. Ще творят заедно с тях и свещи от пчелен восък. Децата ще могат да вкусят съвсем пресен мед, директно от питата. Ще има изненади и подаръци, обещават семейство Сивкови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари