На информационно събитие „Бюро по труда“ Видин представя възможностите за започване на работа

По повод 34-та година от създаването на Агенцията по заетостта местната структура във Видин организира информационно събитие. На площад „Бдинци“ в областния град служители на „Бюро по труда“ предоставят информация относно Националния план за действие по заетостта, каза директорът Иван Иванов.
По думите му в плана е очертана цялата дейност на Агенцията по заетостта до края на година, както и средствата по различните мерки и програми. На област Видин са отпуснати 752 000 лв., което я нарежда на второ място по размер на осигурените финансови средства за Регионална програма, допълни Иванов. Ще бъдат назначени най-малко 104 души на 8-часов работен ден. Общините вече са кандидатствали, като до края на месеца ще бъдат определени хората за назначаване. Кметовете на общини имат право да назначат и хора на 4- или 6-часов работен ден. Идеята е във всяко малко населено място да бъде назначен човек, който да помага на кмета или кметския наместник, уточни директорът на „Бюро по труда“ във Видин. И допълни, че по програма „Старт на кариерата“ са предвидени 275 лица за назначаване. Обръщам се към всички млади хора, които са на възраст до 29 години и са завършили висше образование, но не са работили по специалността, да кандидатстват, призова Иванов. Продължителността е една година, като определената заплата е 1100 лв. Това е възможност за начало на кариерата на всички желаещи млади хора да останат да работят в държавната администрация на територията на област Видин, отбеляза още той. 
По националния план ще започнат и обучения по проекти на социалните партньори. Не по-малко от 300 души от област Видин ще бъдат обучени, като дневният размер на стипендията на хората, които присъствено участват в обучение е 15 лв., обясни Иванов. Транспортните разходи за обществен транспорт до центъра на обучение също ще се възстановяват. Призовавам желаещите, които не са регистрирани в Бюрото по труда, да се регистрират и да вземат участие в обученията. Надявам се това да даде шанс в бъдеще да се реализират на пазара на труда, допълни той.
Равнището на безработицата в област Видин е около 15%, като се надявам с новите мерки и програми да се намали нейното ниво. Сезонната заетост е друг фактор, който влияе върху безработицата. Много видинчани се възползват и започват работа по черноморските курорти през лятото, коментира директорът на „Бюро по труда“ Иван Иванов.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари