На местния референдум в община Божурище към 16:00 часа са гласували 2606 души или 38,37% от имащите това право

На местния референдум в община Божурище към 16:00 часа са гласували 2606 души от 6791 имащи това право, или 38,37% от сто, съобщиха за БТА от пресцентъра на Общината. 
От администрацията обясниха, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да се счита предложението, предмет на референдума, за прието, то в допитването трябва да са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с “да” да са отговорили повече от половината от участвалите.
Секциите в общината са 12, шест от тях са в селата, а другите шест – в града, добавиха от Общината. 
Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище. Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене и проучване, както и с изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София-град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.
Гласуването се извършва с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката“. 
Активността в община Божурище на местния референдум към 11:00 часа бе 16,11%.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари