На национално външно оценяване се явяват 561 десетокласници в област Видин

В област Видин 561 десетокласници се явяват на национално външно оценяване. Изпитът по български език и литература е днес, а на 12 юни – по математика. Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути, съобщи за БТА началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова.
Националното външно оценяване ще се проведе в 16 училища на територията на област Видин. Допълнително 127 ученици ще се явят на изпит по английски език и трима – по руски език. По Информационни технологии за измерване на дигитални компетентности са се записали 17 десетокласници, уточни Асенова.
Националното външно оценяване по български език и литература и по математика е задължителен изпит за всички десетокласници. Целите са да се установи в края на първия гимназиален етап (Х клас) степента на постигане на очакваните резултати от обучението по тези предмети, да се направи диагностика на индивидуалния напредък и на образователните потребности на учениците, както и мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване на качеството на образованието, коментира Веселка Асенова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари