НачалоБългарияНа прага на 15-и септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии...

На прага на 15-и септември: Търсят се учители по математика, информационни технологии и английски език

Преди 15-и септември има недостиг на учители по математика, информационни технологии и английски език. И това, въпреки че се увеличава интересът към учителските професия, а те за млад преподавател стават близо 1 500 .

Броени дни преди началото на учебната година в селскостопанса гимназия в Долни Чифлик търсят учители по български, руски език, математика, физика, кулинарни техники и технологии и туризъм.

„И по общообразователните предмети вече има недостиг на кадри и в професионалното равление. За кулинарна техника изобщо няма кандидат, за туризма има, но те по скоро са от шуменския университет. Нямат го този опит – професионален“, каза пред Вълко Вълков – директор на ПГСС „Иван Мичурин“, Долни Чифлик.

Министерството на то подготвя учители, които при необходимост могат да започнат работа в системата. За 3 години по националната програма са обучени над 900 души.

„За нас е по-важно да осигурим квалифицирани учители в малките населени места, където може да има едно обявено свободно работно място, но това да бъде важно“, заяви Полина Фетвова – началник на отдел ‘Квалификация и кариерно развитие“, MOН.

Заради намаления преди години прием на студенти по физика и математика сега в страната има недостиг на учители по тези предмети.

„От 4 години се усетиха, че трябва да увеличат план приема, но пък няма кандидати поради това, че тези науки са много трудни“, обясни Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители, КБ, цитирана от БНТ.

Трудно се намират и учители по информационни технологии. За та в столичното 15-о училище кандидатствали около 10 души, част от тях нямали право да преподават.

„Те си намират работни места в други фирми и за учители по трудно се намират точно такива специалисти“, каза Ваня Минева – директор на 15 СУ „Адам Мицкевич“.

Проблем има и с учителите по английски език. Валиана Наджи до скоро е преподавала в езикова школа, но от 15-и септември ще учи на английски език учениците от 15 -то училище.

„Възнаграждението в училище сравнено с школата е много по-добро. Защото в школата нямаш толкова свободно време за себе си“, каза Валиана Наджи – учител по английски език 15 СУ „Адам Мицкевич“.

Най-много учители се търсят в , но и интересът към свободните места в столичните училища е най-голям.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО