На сцената на оперния театър във Варна гостува френският ансамбъл „Сирба“

Много радостно настроение създаде снощният концерт от програмата на тазгодишния Международен музикален фестивал (ММФ) „Варненско лято“. На сцената на оперния театър в града гостува френският ансамбъл „Сирба“ със своето „пътешествие“ през фолклора на Румъния, Молдова, Русия и Унгария, наречено Tantz!.
Ансамбълът е съставен от професионални класически музиканти от Парижката филхармония, Националния оркестър на Франция и Парижката опера, които за изненада на публиката свирят етномузика и цигански танци в съвременен аранжимент и с богата фантазия. В концерта те предложиха 14 пиеси и един бис, последвал продължителните аплодисменти, с които ги дариха зрителите. По време на изпълненията музикантите подвикваха, пляскаха и подскачаха, като дори на един от танците се разходиха по сцената, свирейки на своите инструменти.
Ансамбълът е сформиран от цигуларя Ришар Шмуклер през 2003 г. с идеята да открие пресечната точка между класическата музика и фолклора от Източна Европа. Той увлича петима свои колеги от парижките оркестри – цигуларката Ан-Софи Ле Рол, виолистката Сесил Граси, виолончелистката Клод Жирон, контрабасистът Станислас Кучински, кларнетистът Реми Деланж, към които по-късно се присъединяват пианистът Кристоф Анри, цимбалистът Юрий Морар и Сирил Лен, който се занимава с аранжиментите. Първият им диск излиза през 2005 г. Имат няколко програми като The magic violon и Sirbalalaika, но Tantz! е най-успешната. В нейната основа са източноевропейските корени на Шмуклер, неговите баба и дядо, които са емигрирали преди около сто години. Той казва, че е искал да даде своя прочит на тяхната музика от позицията на класически музикант. 
Програмата Tantz! е вдъхновена от миграцията на хората и музиката, създавайки мостове между Румъния, Молдова, Русия и Унгария чрез богатството на фолклора, чийто следи често са преплетени и преминават границите на държавите. Всяка пиеса съдържа автентичната сърцевина от идентичността, предавана като музикално наследство, улавяйки духа на селските сватби, на които свирят пътуващи клезмер музиканти. Програмата е записана в албум през 2015 г. и преиздадена обогатена през 2017 г. Звучала е в залата на Парижката филхармония, театър  „Шан-з-Елизе“, Концертгебау в Амстердам, Музикферайн във Виена, зали в Кьолн, Токио, Шанхай, представяна е на над 20 фестивала в Европа и Азия. Октетът често участва в телевизионни програми и за него е заснет документален филм. След Варна ансамбъл „Сирба“ ще гостува на фестивал в замъка Браниц в Германия и на „Бетовен фест“ в Бон. 
Днес ММФ „Варненско лято“ продължава с концерт на Австро-унгарската филхармония „Йозеф Хайдн” с диригент и солист Филип Бернолд (флейта) и солисти цигуларите Павел Верников и Светлана Макарова. В програмата са включени Концерт за флейта и оркестър №2 от Моцарт, Прощална симфония от Хайдн, Ex Contrario за две цигулки и струнни, бас китара, keyboard и CD от Гия Канчели, Утюсов фантазия от Андрей Пушкарьов (компилация от известни песни, изпълнявани някога от Леонид Утюсов) и Румънски танци от Бела Барток. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари