На Спасовден село Павелско отбелязва 190 години от изграждане на църквата „Възнесение Господне“

Чепеларското село Павелско ще отбележи 190 години от изграждането на един от най-старите православни храмове в Родопите, съобщиха от кметството. На Спасовден е и съборът на селото, който ежегодно събира стотици гости от цялата страна. 
Отбелязването на Възнесение Господне ще започна на 13 юни с поднасяне на венец на Марко Иванов – местен чорбаджия, един от инициаторите за построяване на църквата за 40 дни през 1834 година. Ще бъде отслужена архиерейска литургия и раздаване на курбан за здраве. 
На следващия ден жителите на селото ще посетят лобното място на Марко Иванов и Златил Кайбитски в местността „Гроба“. Ще има спортен полуден и турнир по табла в кметството. 
На 15 юни е предвидена творческа среща с писателя Васил Венински по случай неговата 70-годишнина и издаването на новата му книга „Божие дърво“. Празникът ще продължи с народно веселие с оркестър „Топлика“, певческа група към Народно читалище „Алеко Константинов 1880“ – село Павелско, джаз балет „Косара“, школа по поп и джаз пеене при Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски 1997“ – Асеновград, театрален състав към Народно читалище „Екзарх Стефан 1872“ – Широка лъка, танцов състав „Мераклии“ – село Павелско. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари