На тържествена церемония випускът за 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ ще получи днес своите дипломи

На тържествена церемония, която ще се състои днес, 13 май, в аулата на Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски“, 100 бакалаври и магистри от випуска за 2023 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) ще получат своите дипломи. 39 са отличниците на випуска, двама магистри ще получат значки за отличници на Софийския университет, съобщиха от ФЖМК.
През декември 2023 г. бяха раздадени дипломите на 122-ма абсолвенти от випуска за 2023 г. на ФЖМК.
Тържествената церемония за дипломирането е едно от най-важните събития в академичния календар на факултета. Тази година то ще е под знака на две важни годишнини: 50 години от основаването на ФЖМК като самостоятелно звено в рамките на университета и 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Тържеството ще бъде открито с академично слово на декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова. Поздравление към абсолвентите ще произнесе заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова, която ще обяви випуска за завършил. От името на работодателите приветствие ще отправи Милен Митев, генерален директор на Българското национално радио. Общественото радио е партньор на ФЖМК, в медията работят десетки възпитаници на ФЖМК, сред които най-разпознаваемите гласове. Симона Александрова, бакалавър по „Журналистика“ и отличник на випуска, ще отправи приветствие към колегите си.
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на изложбата „50 години Факултет по журналистика и масова комуникация“. Тя ще бъде представена в централното фоайе в Ректората на СУ от 10 до 13 май. Експозицията включва десетки снимки и документи, които показват ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студенти и преподаватели, през петте десетилетия в аудиториите и учебните студия, заедно с учебни издания, вестници, кадри от предавания и други.
Събитието се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация, и е в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет.
Друго голямо събитие ще отбележи 50-ата годишнина от създаването на ФЖМК – среща на завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са част от неговата история.
Събитието ще се състои в Университетската ботаническа градина пред ФЖМК в София. Присъстващите ще учредят Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК, в който желаещите ще могат да се регистрират и да участват в съвместни инициативи в областта на медиите, журналистиката, връзки с обществеността и реклама, медия мениджмънт и книгоиздаване.
Деканското ръководство на ФЖМК обявява като цел на предстоящата среща на 20 май обединяването на преподавателите и завършилите всички специалности („Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“, „Комуникационен мениджмънт“) в ангажирана общност, която да отстоява високи стандарти в тези професии на основата на 50-годишните традиции. Заедно випускници и приятели на ФЖМК ще създадат автентичния разказ за факултета – всеки от тях има своята история за него, която е и лична, и институционална памет.
Академичното образование по журналистика в България започва през учебната 1952-1953 година. Тогава във Филологическия факултет на Софийския университет е открита специалността „Журналистика“, прераснала по-късно в отделен факултет на висшето училище. Факултетът по журналистика и масова комуникация е създаден през 1974 г. Той предлага на студентите съвременна подготовка в професионалното направление „Обществени комуникации и информационни науки“, като осигурява редовно и задочно обучение в тясно профилни програми.
Мисията на ФЖМК е да постига високо качество на обучение за студентите от различните специалности и да подготвя висококвалифицирани кадри за системата на социалната комуникация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари