Началникът на отбраната на Белгия адмирал Мишел Хофман получи почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – първа степен

Началникът на отбраната на Белгия адмирал Мишел Хофман получи почетния знак на Министерството на отбраната (МО) „Свети Георги“ – първа степен, съобщиха от българското военно ведомство.
Отличието беше връчено от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и е за изключителния принос на адмирал Хофман към двустранното и съюзно сътрудничество с България в областта на отбраната. На церемонията присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и представители на военното ръководство на Българската армия.
Адмирал Хофман благодари за оказаната му чест и подчерта, че връченото отличие е признание не само за неговия принос, а и за усилията на всички, допринесли за развитието на двустранните отношения между въоръжените сили на България и на Белгия.  
„Като страни членки на НАТО и Европейския съюз България и Белгия споделят едни и същи ценности. Трябва да запазим и задълбочим нашето сътрудничество за гарантиране на независимостта и териториалната цялост на страните от евроатлантическата общност в контекста на усложнената среда на сигурност“, каза Атанас Запрянов, цитиран в съобщението.
„В последните години военното сътрудничество между нашите две държави получи ново развитие. От една страна това се дължи на нашия силен ангажимент да работим заедно по общите приоритети в отбранителната политика на съюзите, към които принадлежим. От друга, засиленото взаимодействие е в интерес на двустранното военно-техническо сътрудничество, традиционното ни партньорство в областта на морската сигурност и военноморското сътрудничество, военното обучение и образование, както и на развитието на оперативните способности на Въоръжените ни сили“, посочи адмирал Ефтимов в приветствието си. Той припомни активното участие на адмирал Мишел Хофман в подпомагането на един от най-важните проекти за модернизация на българските Военноморски сили – придобиването на минни ловци и фрегати „втора ръка“. „Надявам се, че тези възможности не са изчерпани особено по отношение на противоминните кораби“, заяви адмирал Ефтимов. 
„В съвременната сложна геополитическа обстановка и влошена среда за сигурност сътрудничеството между съюзниците в алианса в областта на отбраната и сигурността става все по-належащо за ефективното справяне с нововъзникващите предизвикателства“, посочи адмирал Ефтимов по време на разговорите. Той подчерта ключовото значение на партньорството във военната област с Белгия, което продължава вече повече от две десетилетия. „Това партньорство е ключово за процеса на трансформация на въоръжените ни сили и по-конкретно за развитието на съвременни военноморски способности. Благодарение на военното ръководство на Кралство Белгия, България развива своите военни способности в морския домейн и се утвърждава като надежден съюзник в Черноморския регион“, подчерта адмирал Ефтимов.
Адмирал Мишел Хофман е на двудневно официално посещение в България по покана на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. На срещата по-рано днес бяха обсъдени сигурността в Черно море, мерките на страните членки на НАТО от региона – България, Румъния и Турция, за противодействие на минната опасност за свободата на корабоплаването, както и задълбочаването на военното сътрудничество между двете страни, се посочва в съобщението на МО.
В рамките на визитата си в България адмирал Мишел Хофман ще посети Пункта за базиране – Варна. Предвижда се той да гостува на екипажа на фрегатата „Горди“, която е командвал преди придобиването ѝ от българските ВМС с белгийско име Westdiep.
На 6 юни, по време на откриването на 12-ата Международна научна конференция на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, служебният военен министър благодари на Белгия в лицето на посланик Фредерик Мьорис и сенатор Доминик Тилманс – президент на Eurisy, за това, че международната конференция е включена в приоритетите на белгийското председателство на ЕС.
Форумът беше първото събитие от Седмицата на изследванията и иновациите, която е под патронажа на белгийското председателство на Европейския съюз, в рамките на 16-ото специализирано отбранително изложение „Хемус – 2024“, което се състоя в Пловдив.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари