Национален митинг-заря в Панагюрище бе кулминацията на честванията на 148-ата година от избухването на Априлското въстание

Национален митинг-заря в Панагюрище бе кулминацията на честванията на 148-ата година от избухването на Априлското въстание.
Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата.
Официални гости на церемонията бяха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, народни представители, членове на Европейския парламент, висши военни, кметове на възрожденски градове и общественици.
Запрянов прие почетния строй на представителните военни подразделения от Четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски. 
В тържественото си слово пред стотици жители и гости на средногорския град Росица Кирова посочи, че „миналото е полезно, защото ни учи не само на онова, което четем и което се е случило назад, а защото в него можем да прочетем бъдещето“.
Тя определи Априлското въстание като паметно и преломно събитие, което обръща времето.
„Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, избор за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Априлското въстание за пръв път накара Европа да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм и саможертва, и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството“, каза още заместник-председателят на парламента.
В словото си тя допълни, че „историята предсказва бъдещето“. „Какво ни предсказват априлци в днешния ден, в който сме затрупани от предизвикателства, от кризи, от кръстопътища, от съмнения и много изпитания? Саможертвата им ни показва, че ние трябва да следваме онзи път, който бележи любовта към Отечеството. Днес прекланяме глава пред техния подвиг. Те ни напомнят повече от всякога, че свободата не е дар, че за каузата на свободата се воюва всеки ден, че идеалите на българския народ са свещени и на тях трябва да се служи смело, гордо и без никаква корист. Показват ни, че на Отечеството служат само онези, които мислят не за своето днес, а за българското утре“, каза Росица Кирова.
Утре заместник-председателят на Народното събрание ще участва и в националното поклонение в историческата местност Оборище, където ще произнесе тържествено слово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари