Национална конференция по въпросите на обучението по физика започва в Сливен на 13 юни

Национална конференция по въпросите на обучението по физика ще се състои от 13 до 16 юни  в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, които са сред организаторите на форума, заедно със Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“.
Темата на тазгодишната 52-ра поред конференция е „Образованието по физика и дигиталните технологии“. Според организаторите тя е актуална поради политиките за насърчаване на използването на дигитални технологии в обучението, дейности за подобряване на квалификацията на учителите в тази област и предоставяне на по-голям избор от ресурси – виртуална учебна среда в различни платформи и дигитални пространства, подходящо оборудване и интернет.
Официалното откриване на конференцията ще се състои на 13 юни в конферентния център на комплекс „Национал“.
Тогава ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда. Наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ се присъжда на Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“ в гр. Варна и на Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ в София. Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ се присъжда на Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“ в Сливен.
От 14 до 16 юни конференцията ще продължи, като в секциите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделни направления. Ще бъде проведена и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. В програмата е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната. В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“.
Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика. 
Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор на събитието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари