Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ ще отличава и детски рисунки

Към Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ е обявен конкурс за детска рисунка. Той е индивидуален. В него могат да участват деца и ученици от четири до 15-годишна възраст, разделени в три групи. Първата възрастова група е за деца четири до шест години, втората от седем до десет и третата от 11 до 15-годишна възраст. Това съобщиха от пресцентъра на Община Самоков, позовавайки се на информация на сайта на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. 
Конкурсът има за цел да даде шанс за изява на деца и ученици и да допринесе за мотивацията им да се занимават с изобразително изкуство, да научат повече за самоковските зографи. Всеки участник може да се включи с две творби. Разрешава се използването на всякакъв вид техника и материали по избор. В конкурса участие могат да вземат и деца от чужбина.
На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъдат изписани трите имена, възрастта, училище, школа, учител, адрес на автора и телефона за връзка. 
Определя се една специална награда и награди за първо, второ, и трето място във всяка възрастова група. Ще бъдат връчени парични награди в размер на 250 лева (за специална награда) и по 100 лв., 80 лв., и 60 лв. за първо, второ и трето място. Съюзът на българските художници връчва и своя награда по усмотрение.
Творбите трябва да бъдат изпратени на адресна Община Самоков. Краен срок за изпращане на рисунките е 20 септември 2024 година.
Наградите на малките художници ще бъдат връчени по време на тържествената церемония по връчване на Наградата „Захарий Зограф“, която ще се проведе на 5 октомври 2024 година.
Както БТА информира, носителят на Националната награда за живопис за 2023 година, е художникът Греди Асса.  Той твори в областта на пейзажа, голото тяло и абстрактната живопис. Предпочитани техники са акварел, туш и маслени бои. Характерни за стила му са символизмът и интензивността на цветовете, енергията и скоростта на контраста. Негови картини са притежание на галерии в страната и чужбина. Греди Асса е и сред основателите на групата за авангардно изкуство „Градът” и заедно с другите художници от групата реализират редица изложби, а през 1989 година, основават своя едноименна галерия, която е и първата българска частна галерия, управлявана от художници.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари