Националният археологически институт с музей при БАН ще участва в Европейски дни на археологията 2024

Учените от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) ще участват в Европейски дни на археологията (ЕДА) 2024, които ще се проведат на 14, 15 и 16 юни. Целта на инициативата е  да бъдат привлечени вниманието и интереса на широката общественост към различните изследователски аспекти на сложната и многолика академична дисциплина, която представлява археологията, съобщават организаторите.
Европейските дни на археологията се провеждат в редица европейски държави. Предвиждат се  разнообразни събития, насочени към семейства, училища, студенти, историци, музейни посетители и всеки, проявяващ любопитство към световното археологическо наследство, отбелязват от НАИМ – БАН.
„В контекста на съхранението на отделните културни идентичности и тяхното разнообразие, ЕДА призовава към разпознаването на науката Археология като обща основа за комуникация и взаимообмен, публично споделяне на европейското археологическо наследство и улесняването на достъпа до него“, съобщават от екипа.
„Основна цел на Националния археологически институт с музей при БАН е цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. и популяризирането на  тяхното минало. Настоящото участие в Европейски дни на археологията представлява неразделна част от научно-популяризаторската ни дейност, извършвана в тясно сътрудничество с национални и чуждестранни музеи, държавни институции и неправителствени организации. В него се отразява стремежа ни да превърнем музейното пространство в място за забавление, социализация, комуникация и образование, отвъд националните рамки, приобщавайки широката международна публика към праисторическата, тракийската, късноантичната, средновековната и османската култура на Югоизточни Балкани по един нов, интерактивен и нетрадиционен начин“, разказват от екипа на НАИМ-БАН.
В рамките на Европейски дни на археологията НАИМ при БАН представя дигитални ресурси със свободен достъп: виртуална обиколка на Национален археологически музей и поредица от дигитални изложби. Триизмерната виртуална разходка из Националния археологически музей е създадена съвместно от екипа на НАИМ-БАН и специалисти от фирмата Revival Design. Тя включва експонатите от основната ни експозиция, разпределена в четири основни зали – зала „Праистория“, зала „Трезор“, „Централна зала“ и зала „Средновековие“,– галерия с източноправославни икони от периода XIV–XVIII в.
Достъпни са и виртуалните обиколки на няколко от най-интересните временни изложби, организирани през последните няколко години: „Поток през времето“, „130 години Национален археологически музей“, „Требенище. 105 години от откриването на некропола“ и „Българска Археология 2023“. Със свободен достъп е и виртуалната експозиция „Некрополът при с. Балей“. 
В дните на европейската инициатива, посетителите на Национален археологически музей ще имат възможността да разгледат временната изложба „Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 г. пр.Хр.)“. По време на събитието е предвидено и провеждането на „Летните школи за работа с деца и ученици“ на НАИМ-БАН, отбелязват от екипа на музея.
През 2008 година Френското министерство на културата поверява координацията и промотирането на програмата Национални архелогически дни на Национален институт за спасителни археологически проучвания. През 2019 година в Национални археологически дни се включват общо седемнайсет държави от Европейският съюз. С помощта на над 500 организатори са проведени 1600 събития в 663 локации, посетени от над 220 000 души. През 2020 година институтът взима решение за провеждането на международна инициатива в полза на широката общественост, музеите и културата под името Европейски дни на археологията (EАД).
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари