Националният ден на добрата дума отправя манифест за позитивна дигитална култура

Рекламирай в beZpartien.bg

Конкурсът „Сайт на годината“ за шести пореден път отбелязва инициативата „Национален ден на добрата дума“. Навръх откриването на новата учебна година, на 15 септември, кампанията с кауза призовава създателите на дигитално съдържание и уеб да бъдат посланици на позитивната дигитална култура и добър пример за подрастващите, като не подхранват и в същото време осуетяват езика на омразата в онлайн пространството.
Манифестът на „Добрата дума“ е отправен също към широката публика, но и към хората, които професионално се занимават с образование, медии, комуникации, общество и политика. „Обидата не е аргумент“ и „Ти си това, което публикуваш“, са част от посланията в манифеста на инициативата.
„Именно думите, с които си служим, са нашата визитна визитна картичка в дигиталното пространство и трябва да се отнасяме с уважение и внимание към тях. Каним всяка организация и бизнес, всяко училище и клас да се включат като подкрепят манифеста. Насърчаваме учителите да го споделят със своите ученици  и да го дискутират заедно. Ще бъдат предоставени материали, съобразени с възрастовите групи“, коментира Жюстин Томс, създател на конкурса „Сайт на годината“ и „Фондация за активно развитие на уеб“.
Призивът е отправен и към участниците в „Сайт на годината“ – български уеб дизайнери и програмисти, създатели на сайтове и приложения, както и професионалисти, които приоритизират дигиталния образ на своя бизнес.
Разпределен в 14 категории, всеки проект се оценява от 7 до 15 специалисти. Наред с професионалното жури, победители се излъчват и от публиката, която всяка година е над 8 500 човека. До този момент, категориите с платено участие, събрали най-много участници са „Сайт на Startup или малка фирма“, „Електронна търговия“, „Продуктов сайт“, а сред категориите с безплатно участие и гласуване само на публиката – „Сайт на кауза / НПО“ и „Подкаст“. Проектите в конкурса ще бъдат класирани от 40-членно жури, както и младежко жури, специалисти в областите: програмиране, софтуерно решение; дизайн, визия и маркетинг.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *