Националното представителство на студентските съвети в България отново е част от ръководството на Европейския студентски съюз

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в България отново е част от ръководството на Европейския студентски съюз. Нора Ангелова от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) е избрана за член на Изпълнителния борд на Европейския студентски съюз (ESU), съобщиха от НПСС. Това стана на 86-ото Общо събрание на ESU в Женева, Швейцария. С абсолютно мнозинство делегатите от цяла Европа избраха Нора Ангелова за член на ръководството на ESU в следващата една година. Предстои да бъдат определи ангажиментите на състава на Изпълнителния борд в следващата седмица, уточняват от НПСС. 
В събранието, което се проведе в Женева, Швейцария, от България участваха Ангел Стойков – председател на Националното представителство на студентските съвети, Йоана Йосифова – заместник-председател на НПСС, Йордан Блажев от Изпълнителния съвет на НПСС, Нора Ангелова – съветник на НПСС, и Станимир Бояджиев – представител на Русенския университет „Ангел Кънчев“. 
Изборът на Нора Ангелова за член на борда на Европейския студентски съюз е изключително важен за страната ни, защото гарантира пълноправното ни участие в работата на ръководството на организацията, коментира Ангел Стойков пред делегатите. Този избор е трети поред за НПСС и страната ни в ESU. През 2011 г. в Изпълнителния борд на Европейски студентски съюз за първи път НПСС има свой представител. Това е Калоян Костадинов – студент от Висшето училище по мениджмънт. През 2021 г. България има избран отново представител в управителния орган на Европейски студентски съюз – Станимир Бояджиев, студент по право от Русенския университет „Ангел Кънчев“.
Последният, трети представител на НПСС в Управителния борд на Европейския студентски съюз, е Нора Ангелова. Тя е избрана в навечерието на 25-годишнината от учредяването на Националното представителство на студентските съвети в България. Изборът е в резултат на водената последователна политика на ръководството на НПСС в последните години, както заради личните качества, които притежава Нора Ангелова, каза Ангел Стойков.
Инж. Нора Ангелова е родена в Лом. Средното си образование завършва в ПГПЧЕ „Петър Богдан“ в Монтана с езиков профил – английски и испански език през 2016 г. Завършва бакалавърска степен през 2020 г. в ХТМУ и магистратура през 2022 г. със специалност „Фин органичен синтез“. Придобива също магистратура със специалността „Учител по химия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 2022 г. В момента е докторант в катедрата „Органична химия“ на тема „Дизайн, синтез и изследване на пептиди с билогично действие“ в Химикотехнологичния и металургичен университет. Член е на Изпълнителния съвет на НПСС в мандатите за 2020-2022 г. и за 2022-2024 г. В международната комисия на НПСС е от 2021 г. В момента е делегат на ХТМУ в НПСС. Представя България в Общото събрание на Европейския студентски съюз от 2022 г. 
В студентските си години Нора Ангелова активно се занимава със студентски политики. Била е председател на Студентския съвет при ХТМУ. Работила е активно със студенти по програмата „Еразъм“ и за студентска мобилност като президент на секция в ХТМУ към Erasmus Student Network (ESN) от 2019 до 2021 г.  
През 2021 г. е отличена от Съюза на химиците в България с наградата „Най-добра дипломна работа по химия, защитена през 2020 в България“, с първо място в секцията „Химични науки“ в постерна сесия за студенти, докторанти и млади учени в ХТМУ за 2019 г. През 2022 г. е отличена от ръководството на НПСС за активната й работа в националната студентска организация. През 2024 г. получава почетно отличие за принос към развитието на НПСС. 
Като член на международната комисия, Ангелова активно работи за представляването на българската студентска общност на европейско ниво, с възможности за мобилност и по програмата „Еразъм+“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари