Над 100 бездомни котки са кастрирани в рамките на съвместната кампания на „Четири лапи“ и район „Средец“

Общо 150 бездомни котки са кастрирани в рамките на кампания от 8 до 31 май, събщи в интервю за БТА ветеринарят от фондация „Четири лапи“ д-р Надежда Мечева. Тя посочи, че с с този кастрационен проект се цели да се намали трайно популацията на безстопанствените котки на територията не само на район „Средец“, а и на цялата Столична община. 
В рамките на кампанията мобилната клиника в „Борисовата градина“ бе отворена от понеделник до петък между часовете 9:00 и 17:00. 
„Това беше първият по рода си подобен проект в София. Първоначално започнахме с проучване на самия район „Средец“. По този начин успяхме да локализираме основните колонии от бездомни котки на територията  на района“, каза д-р Мечева. Чрез проучването, което направихме първоначално, ще можем на по-нататъшен етап да направим един мониторинг за това, което сме направили, поясни тя. 
През 2018 г. е приета Национална програма за справяне и контрол върху популацията на безстопанствените кучета и котки, което означава, че всеки един голям областен град трябва да прави действия в посока на контрола, припомни д-р Мечева. 
По думите ѝ  кастрационните програми на фондация „Четири лапи“ са насочени основно към трайното намаляване на популацията на безстопанствени кучета и котки. 
Като резултат от кастрационните кампании за бездомни кучета, тяхната популация в момента в столицата намалява. „За жалост се увеличи популацията на безстопанствените котки, тъй като се освобождават нови хранителни ниши и това е типично за различните животински видове“, обясни д-р Надежда Мечева. 
Д-р Мечева посочи, че една котка може да има от два до три пъти годишно потомство, което може съответно да бъде от 3- 4 дори до пет котенца. Тези малки котенца  се оказват реално на улицата и в следващите шест месеца ще добият полова зрялост, поясни ветеринарят. „При женската котка първото разгонване, особено сред бездомните, става около четвъртия месец, което е доста рано“, добави тя. Чрез нашите кампании ние намаляваме не само популацията, но и страданието на новородени животинки, които на улицата много често попадат в трафика, стават жертви на пътни инциденти, също така заболяват от инфекциозни болести, каза д-р Мечева. 
Тя обясни, че някои хора не са посрещнали с одобрение кампанията за кастрация. „Има граждани, които  вярват, че не трябва да се месим в природата, в случая на животните, че трябва да ги оставим да се размножават безконтролно“, посочи ветеринарят. Според нея безконтролното размножаване води до риск не само за животните, но и за хората. 
Това е услуга, която ние предоставяме безплатно, тя е медицинска грижа. Извършваме кастрация, външно и вътрешно обезпаразитяване, идентифицираме го, оставяме ваксина за бяс, поясни д-р Мечева и призова граждани следващия път да бъдат по-отзивчиви, по-ангажирани, заинтересовани,  да ни водят повече животни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари