Над 100 граждански организации излязоха с манифест към кандидатите за членове на Европейския парламент

Над 100 граждански организации, членове на мрежите на „Форум гражданско участие“ и Националния младежки форум, излязоха с манифест към кандидатите за членове на Европейския парламент (ЕП). Това съобщиха от пресцентъра на сдружение „Форум гражданско участие“.
Манифестът е озаглавен „В ритъма на гражданското общество”, а организациите очакват от бъдещите членове на ЕП да насърчават ролята на гражданското общество в процесите на вземане на решение и справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени.
Основните искания в краткосрочен план, зад които застава манифестът, са кандидатите и бъдещите представители на Европейския парламент: да се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации, както и да се осъществява веднъж годишно на среща с граждански организации на национално ниво. Гражданските организации искат бъдещите европейски депутати да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и кампании по тяхна покана.
Гражданските организации призовават бъдещите представители на България в Европейския парламент и техните европейски политически семейства и групи да превърнат гражданското участие и развитието на гражданското общество в централни теми на европейските избори през 2024 г. Те призовават бъдещите Европейски парламент и Европейската комисия да предприемат конкретни стъпки през следващите пет години за по-добро разпознаване, защита и ангажиране на гражданското общество на всички нива.
Данни от проучване на „Евробарометър“, представени от Европейската комисия на 23 май, показват, че общо 56% от българите заявяват, че не се тревожат за икономическото състояние на тяхното семейство или за тяхната работа. В Европейския съюз (ЕС) средно 72% не се безпокоят за семейните финанси, а 63% – за работата си. Според 67 на сто от българите и 58 на сто от останалите в ЕС, обстановката в тяхната страна е лоша, се посочва в проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари