Над 1200 участници събра в Казанлък 17-ото издание на Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“

Над 1200 участници от общо 34 клуба в страната взеха участие в 17-ото Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ на централния площад „Севтополис“ в Казанлък. Танцьорите от различни етнографски области показаха на танци от своя край и за поредна година изпълниха площада със стотици зрители. 
Фестивалът откри Тодорка Петкова, председател на Народно читалище „Жар – 2002“, което ежегодно е организатор на фестивала. Поздрав към гостите отправи и заместник-кметът на община Казанлък Аксения Тилева. „Днес участниците изпълниха с невероятна енергия. Добре дошли на всички приятели на фолклора и на Казанлък. Ние се радваме, че сте част от нашия празник на розата и ви благодарим, че със своята енергия заредихте този площад и града ни с доброта“, каза тя и пожела събитието да се състои на този площад още много години. Специалната награда на Община Казанлък беше връчена на столичния клуб „Акцент“.
Ежегодно в надиграването „Тъпан бие, хоро се вие“ участват представители на всички етнографски области в страната. То се състои винаги в последната събота на май и е част от програмата на Празника на розата. Според Тодорка Петкова надиграването е нещо, което обединява хората. По-рано през деня на площад „Севтополис“ се състоя и деветото издание на детското надиграване „За ръчица“, в което взеха участие над 300 деца от цялата страна. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари