Над 130 фолклорни групи и изпълнители от България и Малайзия се включиха в Старопланински събор „Балкан фолк“ във Велико Търново

Над 130 фолклорни групи и индивидуални изпълнители от България и Малайзия представиха традициите си на 27-я Старопланински събор „Балкан фолк“ във Велико Търново. Фестивалът се проведе на сцената на Летния театър в парк „Марно поле“, паралелно със съпътстващите го 14-и Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и Деветото издание на Световна купа по фолклор – „Велико Търново“ 2024. Своите репертоари представиха формации от различни фолклорни жанрове – вокални групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави, фолклорни ансамбли, клубове за народни хора, групи за стари градски песни, народни оркестри и солисти, а зрителите видяха и чуха участници от няколко поколения.
Гостуващите изпълнители от Малайзия, съвместно с няколко български състава, изнесоха концерти и в близките до Велико Търново селища – Самоводене, Дебелец и Килифарево. Съпътстващата програма включваше също срещи, дефиле-парад, поднасяне цветя на паметника на Илиян Николов – вдъхновител и създател на Старопланински събор „Балкан фолк“ и Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ, кулинарни кътове с ястия по стари рецепти, а специално за участниците в трите музикални форума бе излъчен Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Фолклорна група „Чемара сени“ е състав към Образователния департамент на Паханг – третия по големина щат в Малайзия, а едни от последните големи награди, които печели, са Гран при в три различни възрастови групи от участието си в 27-то издание на Международния фестивал за фолклорни танци и музика „ETOILES DE PARIS“ 2023 година, каза за БТА Мариана Нуцова, директор на „Балкан фолк“. На сцената във Велико Търново групата се представи с автентични и хореографски малайзииски танци, в няколко формации – индивидуални, дуети и групови изпълнения.
„Балкан фолк“ се провежда с финансовата и логистичната подкрепа на Община Велико Търново и в рамките на Музикални празници „Евро фолк“. Всички концерти са с вход свободен, като може да се гледат в реално време и в онлайн платформите на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ (партньор на ЮНЕСКО) и Еврофолк ТВ. В ежегодния Старопланинския събор досега са участвали близо 200 000 певци, музиканти и танцьори от цяла България и от още 30 държави от четири континента, посочи Калоян Николов, директор на Българския национален шампионат по фолклор „Евро фолк“ и Световната купа по фолклор.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари