Над 15 хиляди човека са посетили изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г“

Рекламирай в beZpartien.bg

Изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г“ е посетена от над 15 хиляди човека до момента, което е наистина впечатляващо за българска археологическа изложба. Това обявиха от Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). След като бе представена в Скопие и София, тя предстои да бъде потретена в Белград през 2025 година. Освен това, ще се осъществи академичен обмен на учени от България, Северна Македония и Сърбия, съобщават още от екипа.
Най-добрата политика всъщност е културата, каза директорът на Националния археологически институт с музей – БАН доц. д-р Христо Попов днес. На събитието присъстваха директорите на археологическите музеи в Скопие и Белград  (Славица Бабамова и Бояна Борич-Брешкович, българският зам.-министър на културата в оставка Амелия Гешева, Пламен Славов, съветник по култура на президента на Република България, посланикът на Република Сърбия у нас Желко Йович и посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска.
Експозицията ще продължи до 31 март. Тя е резултат от съвместната работа на учени от НАИМ-БАН, Национална институция Археологически музей на Република Северна Македония (НИАМСМ), Националния музей на Сърбия и Института за защита на паметниците на културата и музей – Охрид, както и на доброто партньорство между културните и научните институции на България, Сърбия и Северна Македония. Осъществява се под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Българската академия на науките. Идеята е придружена от постерна изложба, представяща история на проучванията, както и печатни издания на български и английски език.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *