Над 150-годишната църква „Свети Димитър“ в петричкото село Долна Рибница обединява жителите му и до днес

Над 150-годишната църква „Свети Димитър“ в петричкото село Долна Рибница обединява жителите му и до днес. Храмът е построен по инициатива и с желанието на тогавашните му жители. Последните две години, отново по инициатива на местните , църквата се ремонтира и облагородява. Тя е обявена за паметник на културата, каза за БТА кметът на селото Стефан Златинов. 
Строителството на храма започва около 1860 година. Тогавашните жители на населеното място отиват при турския паша, който по онова време се е намирал в село Яворница, с молба да им разреши да си построят черква, разказа Златинов. Те били посъветвани да го излъжат и да кажат, че в селото вече има храм, но от него са останали зидове и искат да му направят ремонт, иначе пашата не би одобрил строителство на нов. Така получават разрешение и започва градежът на храма, основно със средства и труд от хората, а главният строител е бил от Мелник. Храмовете в село Долене и в гоцеделчевското село Лещен са изографисани по същия начин както „Свети Димитър“. 
В Долна Рибница първо се заселват трима братя, които идват от Игралище, разказа още кметът. Единият се казвал Буркан, другият – Бисерко, а най-малкият – Бано, затова и селото е разделено на три махали. С течение на времето идват и четири семейства от Долене. Хората по онова време се препитават основно с животновъдство и скотовъдство. Голямата част от преселниците се скрият от турците, бягат и заради грабежите на животни и поминък, каза Златинов. 
През 1871 година църквата „Свети Димитър“ е издигната и осветена. Малко след това в нея е открито и първото килийно училище, а учител е Иван Велков от Долене, разказа кметът Стефан Златинов. Учениците са около 20.
През 1902 година в къща, намираща се под черквата се построява и първото училище в селото. Тогава учениците са около 30. Първият учител от Долна Рибница е Костадин Ангелов, който е завършва в Петрич и идва тук да преподава. През 1907 година обаче е убит от турците и селото прекъсва образователната дейност за 3-4 години. 
Виолета Тасева, която е учител от селото, разказа, че първоначално населеното място се нарича Рибарица, защото през пролетта рибата идвала и е хвърляла хайвера си. „Тук е текла голяма река, било е зелено, имало е много лози, а по протежението на реката е имало седем воденици“, каза тя. 
Последните две години, отново с обединението и желанието на местните хора, църквата се облагородява. Около нея се строят нови беседки, чешми, пространства за отдих, засадени са много цветя и са направени различни козметични ремонти. За да е по-приятно и да се събират там на празници, казват местните хора. 
Населението на Долна Рибница в момента наброява около 350 човека. Библиотеката в читалището „Мануш Войвода“ разполага с фонд от около 7000 единици. Към читалището има мъжка и женска певческа група с десетки отличия  от конкурси и фестивали. Има издаден диск с песните на мъжката група. В момента се правят записите за такъв и на женската група, разказа още Виолета Тасева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари