Над 20 000 души ще получат подкрепа с изпълнението на 105 проекта за подобряване на материалната база за предоставяне на социални услуги

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще финансира чрез Фонд „Социална закрила“ 105 проекта за подобряване на материалната база за предоставяне на социални услуги на обща стойност 4,878 млн. лв. С тяхното изпълнение се оказва подкрепа на над 20 000 души в затруднена ситуация, съобщиха от министерството.
Управителният съвет на Фонда одобри проектите на 50 общински и частни доставчици на социални услуги за обновяване и създаване на подходяща и ефективна социална инфраструктура на помещенията за предоставяне на услугите и за повишаване на качеството на реализираните в тях дейности. За пръв път по този компонент се дава възможност за закупуване на автомобил, който ще подпомогне грижата за нуждаещите се, както и предоставянето на мобилни социални услуги.
Одобрени са и проектите на 55 общини, с които те ще могат да закупят нови автомобили за Домашния социален патронаж за доставка на храна до хората в затруднение или да подобрят материалната база и условията на труд в социалната услуга. Подкрепени са усилията на общините, които управляват социален патронаж, както и приготвят и доставят със собствен ресурс топлия обяд по Програма „Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, информират от МТСП.
МТСП ще подкрепи усилията на Българската православна църква (БПЦ) да предоставя качествени и ефективни социални услуги чрез Целева програма „Информираност, подкрепа и съпричастност“. Тя е с бюджет от 160 000 лв. и ще се финансира от Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ). За това информираха през март от пресцентъра на социалното министерство. Целта е чрез разяснителна кампания сред духовенството за същността на социалните услуги да се подпомогнат организации към църковните общности в процеса по осигуряване на навременна и подходяща грижа за най-уязвимите хора и семейства. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари