Над 20 компании се включиха в Деня на кариерата във Варненския свободен университет

Повече от 20 компании се включиха днес в Деня на кариерата във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатори на събитието бяха Студентският съвет и Кариерният център на висшето училище. 
За БТА Велизар Чандър, председател на Студентския съвет, уточни, че фирмите са от различни сфери – туризъм, финанси, банкови институции. По думите му те предлагат и много стажантски програми, което след това подпомага младите хора да се реализират по-успешно на пазара. Освен това събитието е и част от изграждането на мрежа от връзки межди университета и бизнес средите.
От висшето училище допълниха, че в края на 2023 г. е проведено проучване сред 1 207 студенти, 944 ментори – представители на обучаващи организации, и 34 академични наставници – преподаватели. Резултатите показват, че близо 100 процента от младите хора са доволни от участието си в осигурените им стажове и практики, като около 95 на сто от тях са усвоили практически знания и бързо са се адаптирали в работната среда. Около 70 на сто от студентите смятат, че това, което научават в университета, е достатъчно за стаж в реална среда. Над 17 процента от анкетираните са получили предложение за работа в обучаващата ги организация, след като са приключили практиката си.
Резултатите от проучването сред менторите показва, че те също са доволни от студентите, от тяхната подготовка и професионални компетенции. Почти всички академични наставници пък смятат, че практиката подпомага процеса на учене и развитието на потенциала на младежите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари