Над 250 души се включиха в деветото издание на полумаратон „Камчийски пясъци“

Рекламирай в beZpartien.bg

Над 250 участници се включиха в деветото издание на полумаратон „Камчийски пясъци“ през този уикенд, съобщи Иван Радев от разградския клуб „Зелена стъпка“, организатор на спортната инициатива. 
Надбягването по най-дългия плаж в България се проведе в три дисциплини. Стартът бе в курортен комплекс Камчия, а бегачите на 21 километра отиваха до съседното населено място Шкорпиловци и се връщаха по същия маршрут покрай морето. Тези на 10 километра бягаха до подкрепителен пункт, разположен южно от реката, която всички прекосиха два пъти. За да е по-забавно, организаторите бяха монтирали в устието на реката перка от акула, която се превърна във възможност за инстаграм снимки, както за участници, така и за любопитни туристи. Детската дистанция пък бе с дължина 2 километра, като единствена не преминаваше реката, посочи Радев.
Победители в дистанцията 21 км станаха Стоян Русев (01:42:46 часа) и Атанаска Атанасова (01:56:37 часа). В дисциплината 10 км първи при мъжете завърши Йордан Петров (42:33 минути), а при жените Мая Русева (48:40 минути). По трасето 2 км победиха Робин Купър (10:14 минути) и София Грънчарова (9:45 минути). 
Преди награждаването публиката се забавляваше с концерт. След състезанието участници и организатори почистиха около 2 километра от плажа, разположен южно от река Камчия. Чувалите с боклук бяха пренесени през реката с помощта на каяк, който се наложи да прави много курсове. Все пак дългогодишни участници коментираха, че тази година районът е значително по-чист, посочи Иван Радев.
Събитието е подкрепено от Inoxsys, The Barbarian, Солети Хрус-Хрус, Магазини Яко, Gold Nutriton, Министерство на туризма, Къмпинг Рай.
Клуб „Зелена стъпка“ е основан в Разград през март 2014 година. Основите на клуба са изградени върху популяризирането на здравословния начин на живот и приключенския спорт. „Зелена стъпка“ е организатор на състезанията Великденски крос в Разград, пясъчния полумаратон „Камчийски пясъци“, Лудогорски маратон (плуване, бягане и колоездене) и трансграничния маратон Via Pontica. Клубът провежда ежеседмични бягания в Градския парк в Разград, бягания сред природата и вечерни градски бягания, както и други инициативи, насочени към здравословния и активен начин на живот. „Зелена стъпка“ проучва, възстановява, изгражда и поддържа пътеки и трасета за бягане и колоездене сред природата. Основен принцип на клуба е да бъдат извършвани такива дейности сред природата, които са в хармония с нея и не я увреждат. Членове на клуба участват в любителски състезания в България и в чужбина – кросове, състезателни паркови бягания, природни бягания, маратони, ултрамаратони, плувни маратони, дуатлони, триатлони, състезания с велосипеди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *