Над 250 възрастни хора получават грижи в дома по проект, който Община Сандански изпълнява

Рекламирай в beZpartien.bg

Над 250 възрастни хора получават „Грижи в дома“ по проект, който Община Сандански изпълнява. Проектът е изцяло финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ и е започнал на 7 февруари 2023 година. Първият договор на Общината е изтекъл и в момента тече тримесечно удължение до 6 май, каза за БТА Владимир Филчев, координатор на проекта. 
Хората, които използват услугата, са над 65-годишна възраст и обикновено живеят сами. Те имат нужда от подкрепа. Дейностите, в които подпомагаме потребителите, са в няколко аспекта – психологическа подкрепа, медицинска подкрепа, социална подкрепа и имаме домашни помощници, които помагат с къщните ангажименти, посочи Филчев. 
По проекта са назначени 40 души персонал, като сред тях има социални работници, медицински лица, психолози и домашни помощници, посочи координаторът. Той обясни, че изпълнявайки този проект, имат поглед над хората в нужда и оказват помощ на тези, които са уязвими. 
По думите му подобни социални проекти допринасят много за жителите на общината. Филчев обясни, че някои от хората са на легло, а се намират в села с малко жители. Без подкрепата и ежедневните посещения би било много трудно за тях. От друга страна, той посочи, че в рамките на този проект са се открили и 40 работни позиции. 
Никол Кокуцова е социален работник по проекта от февруари 2023 година. За БТА тя обясни, че работят на осемчасов работен ден, като всеки ден обслужват различен брой потребители, в зависимост от направения график. Обикновено са между шест и седем човека, допълни тя. 
По думите ѝ възрастните хора вече са свикнали и ги чакат с отворени врати. Ако се наложи да отсъстваме, ние им се обаждаме по телефона, питаме ги как се чувстват, толкова много сме свикнали едни с други, каза тя. Кокуцова посочи, че силно се надява проектът да продължи, защото възрастните хора имат нужда от това. 
Работата при всеки потребител е различна, всеки един има различни нужди. Някои се нуждаят да им пазаруваме, други искат просто да поговорят с нас и да споделят нещо, трети имат нужда от домакинска работа, да изчистим, да измием прозорци, а лятото помагаме и в направата на зимнина, разказа социалният работник. 
Служителите са разделени на отделни екипи и работят на територията на цялата община. В някои от селата имат и тежки случаи, които са на легло. Има хора, на които им се носят лекарства всеки ден, а медицинските работници извършват различни манипулации – поставят инжекции, мерят кръвно, мерят кръвна захар. Има потребители, които са болни и трябва да им носи храна, да им се пазаруват лекарства, да им се почиства в дома, каза тя. Кокуцова обясни, че сред възрастните, за които се грижат, има и сляпа жена, която не би могла да си вземе лекарствата без чужда помощ. 
Мария Стоянова е на 79 години и живее в Сандански заедно със съпруга си. Тя също е потребител на услугата „Грижа в дома“. За БТА Стоянова разказа, че получава най-различни грижи.  Получавам помощ в домакинство, важни за мен са и разговорите, а понеже с очите вече не съм много добре, някой път я моля да ми прочете някоя статия във вестника, избори възрастната жена. 
Посочи, че е много доволна от проекта и най-вече от компанията и разговорите, които получава от социалните работници. Стига да е възможно, иска да продължи. По думите ѝ тези посещения са приятни и е добре да ги има. Особено там, където хората са сами, допълни Стоянова. 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *