Над 400 000 кубика дърва за огрев са предоставени от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян

Рекламирай в beZpartien.bg

Над 400 000 пространствени кубика дърва за огрев са предоставени досега от стопанствата на територията на  Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян, информират от ЮЦДП.  От определени горски стопанства отчитат по-слабо търсене от местното население към дърва за отопление, така че някои от складовете разполагат с големи складирани количества. Над 20 000 кубика непродадени дърва са налични в складове на предприятието. 
Пласираните досега количества дърва са в размер, близък до миналогодишните продажби, уточняват от ЮЦДП. Забелязва се, че в определени стопанства има много наличности на склад и няма интерес от местното население, коментира инж. Здравко Бакалов, директор на ЮЦДП. Според него причините за по-слабото търсене вероятно са свързани с достатъчно запасяване на населението с дърва, преминаване към други източници на отопление или заради по-топлата есен. Най-много складирани непродадени дърва има в района на Асеновград, Карлово, Първомай и др. В складовете в Смилян се съхраняват около 3000 кубика. В община Доспат, където през юли имаше протести от местни жители с твърдения за недостатъчни количества дърва, досега са предоставени 45 000 кубика и няма информация за недостиг.  В Смолян също са осигурени достатъчни количества и липса на дърва в складовете не се наблюдава. 
Цените на целулозното гориво са с известно повишение спрямо миналогодишните стойности. Най-евтиният вариант е при таксата за добив на корен – 12 лв. с ДДС за иглолистни и 22 лв. за широколистни. Покупката на дърва от складове на горските стопанства струва средно 53-54 лв. за кубик иглолистни и 71-72 лв. за широколистни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *