Над 400 хил. традиционно гласуващи се колебаят дали и за кого да дадат своя глас на 9 юни, според проучване на Агенция „Медиана“

Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели). Това показва проучване на Агенция „Медиана“ на обществени и политически нагласи, седмица преди изборите, насрочени за 9 юни. 
Изследването е проведено в периода – 25 май – 1 юни 2024 г. с 990 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на Агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.
При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се „люшнат” в една или друга посока. Засега, обаче, не се наблюдава подобна „вълна” (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на „политическия пазар”, обясниха от агенцията. 
Проучването показва, че към момента ГЕРБ е на първа позиция (28.6%), като увеличава дистанцията си до втория – „Възраждане” (14.9%). Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана, според данните. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2% като и ДПС (13.5%), и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”. За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол), смятат от „Медиана“. 
„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) с 12.9% запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и „БСП за България“ с 8.6% и „Има такъв народ“ (ИТН) с 6.3%, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат, посочват от агенцията. 
Според проучването още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България” (3.4%), „Левицата” (3.2%) и „Солидарна България” (3%). И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са  решаващи. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО, сочат данните. 
Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната една седмица преди изборите, уточняват от агенцията.  
От „Медиана“ смятат, че предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евроскептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан, добавят от агенцията.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари