Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература

Над 54 000 десетокласници се очаква да се явят на днешното национално външно оценяване по български език и литература. Изпитите ще се състоят в 1017 училища. Ангажирани са и 13 853 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 
От 11:00 часа започва изпитът от националното външно оценяване по български език и литература. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две по-малко от миналата година. Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.
На 12 юни от 8:00 часа е изпитът от националното външно оценяване по математика в десети клас. Тестът съдържа общо 17 задачи, както миналата година. 15 от тях са с избираем отговор. За решаването на останалите две задачи с разширен свободен отговор, ученикът представя в писмен вид необходимите обосновки. Денят е учебен.
Времетраенето и на двата изпита е по 90 минути. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.
Националното външно оценяване по български език и литература в десети клас остава на 10 юни, съобщи през април тази година служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в интервю за предаването „Денят започва“ на Българската национална телевизия. Министър Цоков уточни тогава, че националното външно оценяване на 10 юни ще започне в по-късен начален час заради изборите на 9 юни. Изпитът ще е от 11:00 часа, вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа.
След насрочването на извънредните парламентарни избори, както и тези за Европейски парламент, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички Регионални управления на образованието, за да се създаде организация и въпреки вота, да не се наложи промяна в първоначално определената дата, обясниха през април от МОН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари