Над 60 коня и 40 жокеи участваха в днешните състезания на Конната база на Тракийския университет в Стара Загора

Рекламирай в beZpartien.bg

Стотици привърженици на конния спорт се събраха на Тодоровден на Конната база на Тракийския университет в Стара Загора, съобщиха от висшето учебно заведение.
В конните състезания там се включиха 40 жокеи с над 60 коня от цялата страна. Официални гости на събитието бяха членове на ректорското ръководство, представители на ръководството на община Стара Загора и на държавната власт.
Празникът, посветен на един от небесните покровители на Града на липите Свети Теодор Тирон и организиран от Тракийския университет и Община Стара Загора, започна с водосвет за здраве и благоденствие. „Сърцето ми е изпълнено с радост да видя днес толкова много хора, участници и деца тук – в Конната база. Нека този ден да даде рестарт на славата на конния спорт в Стара Загора, с основен двигател Тракийски университет и да станем отново лидери на Балканите. Тук ще стартираме конна езда за деца, хипотерапия, конна болница и рехабилитационен център за коне и ще сбъднем мечтите си заедно! Желая на всички участници късмет“, каза в приветственото си слово ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков, цитиран в съобщението. 
Приветствие към гостите отправи и кметът на общината Живко Тодоров. Той поздрави всички именници и изказа благодарност към проф. Ярков, че има планове за базата на Тракийския университет, която има нужда да се доразвие така, че конният спорт в Стара Загора да се може да се развива и традициите да бъдат продължени. „Нека днес победят най-силните, най-добрите и да продължават да прославят този красив спорт“, каза Тодоров.
Купата на ректора в най-високата категория в конните състезания X паркур над 1,05 метра спечели Красимир Димитров от Тракийски университет с коня Ясинта. В дисциплината сили премериха 16 участници. На второ място в категорията беше Филип Вълев с Джъстис, на трето – Десислава Колева с Касара, на четвърто – Самуил Мановски с Палада, а на пето – Лоугън Саудърс с Меркур. Филип Велев с Джъстис стана носител на Купата на кмета в категория X паркур до 1 – 01,05 метра, следван от Петър Иванов с Какао, Красимир Димитров с Индиак, Константина Плешкуца с Лейди Дездемона и Лоугън Саудърс с Пали, посочват от Тракийския университет.
В категорията за деца, любители и млади коне с X паркур до 60 – 70 см първо място спечели Белослава Братанова с Рамира. Втори стана Константина Плешкуца с Лейди Дездемона, а трета Рината Закирова с Лейди Дездемона. Четвъртото място спечели Яна Шаркова със Скуби Ду, а пето – Владимир Иванов с Азия.
Представителният фолклорен ансамбъл „Нашенци“ отправи музикални поздрави към гостите на празника, който завърши с демонстрации в категория „Начинаещи“ на деца, които правят първите си стъпки в конния спорт. 
БТА припомня, че конни състезания по случай Тодоровден днес има и на други места в областта. По-рано днес десетки се включиха в надпреварата в гурковското село Паничерево, а в старозагорското село Змейово, след стандартните надбягвания с животни и определяне на най-бързия жребец, е организирана и надпревара между кон и човек – ветеран от спортния клуб по лека атлетика „Берое“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *