Над 600 деца и младежи участват в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ в Монтана

Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се провежда в Монтана. Над 600 деца и младежи от цялата страна пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом в града.
Младите таланти показват своето майсторство в разделите “Народно пеене”, “Хореография”, “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Задължително условие е в различните раздели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област.
Участват деца и младежи на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, обединени детски комплекси, центрове за работа с деца, младежки домове и други организации за неформално образование. В събитието е включен и видеоконкурс за народни песни и танци, изпълнявани от български деца, които живеят в чужбина и нямат възможност да дойдат на живо. Техните изпълнения се гледат от журито, съставено от утвърдени специалисти в различните раздели, а отличените деца ще получат своите награди.
Докато конкурсът тече, във фоайето на Младежкия дом е подредена изложба на национални носии от различни фолклорни области на България.
Организатори на фолклорния конкурс са Общински младежки дом – Монтана, сдружение „Младежки порив за бъдещето” и школа по български народни танци „Стоянови”. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков, който откри надпреварата. Спонсори са местната община, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на България и северозападния край.
Директорът на Младежкия дом в Монтана Мариета Христова заяви за БТА, че целта на националния конкурс „Напеви от Северозапада“ е да популяризира и съхрани певческото, инструменталното и танцовото фолклорно изкуство на северозападния край. Тя припомни, че  настоящото издание е 16-о, като конкурсът не е прекъсвал дори по време на пандемията от КОВИД-19, но тогава се е провеждал само онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари