Над 80 фирми от Североизточна България участваха в информационния ден в Търговище по процедурата за подкрепа на семейни предприятия

Над 80 участници в Търговище се включиха в информационния ден по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (2021-2027). Работната среща е в рамките на кампанията на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК), към Министерството на иновациите и растежа. 
Срещата откри главният директор на ГД ЕФК Радослав Ризов. Той анонсира процедурата и заяви, че в програмния период 2021 – 2027 година следва 50 процента от средствата по европейските програми да стигнат до предприятия и инвестиции на територията на Северна България, като към момента достигнатият процент е около 36-37 на сто. В тази връзка апелира за активност при кандидатстване присъстващите и допълни, че предстои шест мобилни екипа да предоставят информация на представители на бизнеса от Северна България за актуалните мерки и програми, от които биха могли да се възползват. 
С кратко приветствие към присъстващите представители на управляващия орган и бизнеса се обърна и кметът на Търговище Дарин Димитров, който изрази увереност, че информационната кампания на място ще допринесе за реализирането на повече качествени проектни идеи в интерес на развитието на икономиката и нейната конкурентоспособност. 
Експертите от дирекцията  представиха пред присъстващите представители на малкия бизнес, семейните предприятия, такива от творческия сектор и занаятите, възможностите за кандидатстване по процедурата, допустимостта и дейностите, които ще се финансират. Основната ѝ цел е насърчаване на инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в предприятията, за да се повиши тяхната конкурентоспособност и да се подобри пазарното им присъствие, отбелязаха те. 
Общият бюджет на процедурата е 117,5 млн. лв., стана ясно по време на срещата. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Предприятията могат да кандидатстват за придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното им представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата се предоставя подкрепа и за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията, обясниха експертите. 
Посочено бе, че крайният срок за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 16.09.2024 г. чрез ИСУН.
Радослав Ризов акцентира и върху устойчивостта на реализираните инвестиции, които подлежат на последващ случаен контрол. Разясни също възможностите за финансиране чрез Фонда на фондовете и различните инструменти, с които той оперира.
Освен от Търговище в информационния ден се включиха фирми и занаятчии и от други градове от Североизточна България, сред които Шумен, Разград, Русе, Варна, Попово и Омуртаг. 
Събитието в Търговище се проведе със съдействието на Областния информационен център, който взе участие в представянето на актуалните възможности за подкрепа на малкия бизнес. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари