Над 900 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през април

Над 900 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици и нелегална миграция, са образувани през април 2024 г., показва анализ на Специализираното междуведомствено звено на прокуратурата и МВР. Това съобщиха от държавното обвинение.
Общо 771 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи и лица за престъпления, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, и 153 досъдебни производства за незаконен трафик на хора и нелегална миграция са образувани в периода 1-30 април, показва анализът.
В резултат на съвместната работа на прокуратурата и МВР са проведени 505 специализирани полицейски операции за противодействие на незаконната миграция и 462 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици.
Анализът показва, че образуваните досъдебни производства, свързани с незаконната миграция, през април т.г. са с 16 повече в сравнение с март.
875 са лицата, задържани за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества. Разкрити са и 8 лаборатории/площи за производство и отглеждане на наркотични вещества.
Сред по-характерните случаи е разследването за близо 403 кг хероин, открити на 20 април при проверка на ГКПП „Капитан Андреево“ в товарен автомобил, влизащ от Република Турция. В средата на април т.г. бе проведена и специализирана операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества в районите около училищата в София. При нея са проверени 295 лица за притежание на наркотични вещества и субстанции, образувани са 39 досъдебни производства. 
Един от случаите е в София. Полицаи от Девето РУ получили сигнал за съмнително поведение на мъже, които се навъртали около жилищни блокове в ж.к. „Люлин“. Към адреса незабавно били насочени полицейски екипи, които задържали  на място трима на възраст 44, 42 и 48 години. В хода на действията било установено, че срещата им е била с цел покупко-продажба на наркотици. 
От общо 266 задържани незаконно пребиваващи граждани на трети страни,  най-много са задържани от СДВР – 88, ОД на МВР – Стара Загора – 55, и ОД на МВР – Пловдив – 51 лица.
За периода 1-30 април са влезли в сила 358 съдебни акта за престъпления, свързани с наркотични вещества, и 134 съдебни акта за незаконно превеждане през границата на отделни лица или групи от хора и противозаконно подпомагане на чужди граждани да пребивават или преминават в/през страната.
През април от прокуратурата оповестиха данни на Специализираното междуведомствено звено, според които от началото на 2024 г. се увеличават образуваните досъдебни производства и задържаните лица за престъпления, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества.
В периода от 1 до 31 март т.г. задържаните са 1020 в сравнение с 970 през февруари и 693 през януари. Ръст се отчита и по отношение на образуваните досъдебни производства – през март те са 877, в сравнение с 803 през февруари и 589 в първия месец на настоящата година.
Специализираното междуведомствено звено беше създадено със съвместна заповед между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари