Надежда Джакова е представила българската инсталация „Съседите“ от Венецианското биенале пред студенти в НБУ

Надежда Джакова – комисар на българското участие във Биеналето на изкуствата във Венеция, е представила пред студенти по изкуствознание и медии на Нов български университет (НБУ) инсталацията „Съседите“, с която страната се включва в международната художествена изложба. Това съобщават от екипа на българския павилион на Венецианското биенале.
Организатор на дискусията е била програма „Изкуствознание и артмениджмънт“ при секция „Изкуствознание и теория на изкуствата“ към департамент „Изящни изкуства“. Освен Надежда Джакова пред студентите са говорили още Десислава Паунска – пиар на българския павилион, и Калина Фонева – единствената студентка от страната в екипа за подготовката и откриването на българския павилион.
Д-р Надежда Джакова е разказала, че 60-ата международна художествена изложба бележи 11-о участие на България на форума и трето – без прекъсване. То се организира от Министерството на културата и Националната художествена галерия. Джакова е посочила, че като комисар е оторизирана да осъществява връзката между държавата и фондация „Венецианско биенале“, разказват от екипа на българския павилион. Надежда Джакова е допълнила, че последното биенале е било посетено от 800 000 души, а очакванията за тазгодишното издание на форума са публиката да надхвърли един милион души. По думите ѝ има дни, в които посетителите на българския павилион достигат до над 500.
Десислава Паунска е разказала за начина, по който работи международният комуникационен екип на биеналето и колаборацията между националните павилиони, както и за медийния интерес към участието на България тази година. Над 500 са публикациите в национални медии само за няколко месеца, а международни арт издания класират българския павилион в топ 10 на павилионите, които задължително трябва да бъдат разгледани, е посочила Паунска. 
Сред темите на дискусията със студентите са били начините, по които се осъществява трансмисията на памет, работата с документа като изкуство и тематичното поле на съвременното изкуство.
Автори на инсталацията „Съседите“ са Лилия Топузова, Джулиан Шехирян и Красимира Буцева, а куратор е Васил Владимиров.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари