Наградиха победителите в деветия конкурс „Европа – граници и мостове“ на Първа езикова гимназия във Варна

Победителите в деветия конкурс за есе и видео на тема „Европа – граници и мостове“, организиран от варненската Първа езикова гимназия, бяха наградени в Музея за нова история на града. Гости на церемонията бяха евродепутатът Емил Радев, който е патрон на инициативата и възпитаник на училището, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Ирена Радева, директорът на гимназията Ангел Митев и главният уредник на Музея на Възраждането във Варна Марияна Николова. Конкурсът е посветен на Деня на Европа и е част от инициативите на училището, което е посланик на Европейския парламент в България.
В категорията за написване на есе победител стана десетокласничката Сияна Костадинова. Второто място си поделят единадесетокласникът Ивайло Иванов и деветокласничката Вяра Маринова. Третата позиция е за десетокласничката Яна Атанасова от Търговище. Поощрения получиха Марина Плугчиева и Анна Христова. 
В раздела за създаване на кратко видео на първо място е класирана зрелостничката Симона Вълчева. Нейни подгласници са Калина Бърнева от девети клас и десетокласникът Богдан Алексиев. Специална награда бе връчена на Никола Стамов, който е направил презентация, посветена на Европа. Той е дванадесети клас и тази година е отличен с награда „Варна“ в сферата на образованието като „Ученик на годината“. Всички призьори са възпитаници на Първа езикова гимназия, с изключение на ученичката от Търговище. 
Много съм удовлетворен, че вече девета година организираме този конкурс и толкова млади хора участват в него, показвайки отношение към процесите в Европейския съюз, каза Емил Радев, който връчи част от отличията. Той благодари на директора и учителите, които възпитават уверени европейци, постигащи успехи. Като евродепутат Радев е посрещал десетки стажанти в Европейския парламент и сред тях има възпитаници на варненската Първа езикова гимназия, които по думите му показват добри познания и способности за ориентиране в институциите. Той им пожела да се реализират успешно и да поведат България напред в голямото европейско семейство. 
На церемонията своето есе прочете отличената с второ място Вяра Маринова. В текста си тя описва Европа като континент, носител на мечтите, който издига здания от свобода и разбирателство. Пътищата в Европа се преплитат и мечтите на едни стават мечти на всички, казва още ученичката. 
В своето есе Ивайло Иванов сравнява същността и функциите на Европейския съюз с човешкото сърце, говорейки за всички проблеми, с които институциите се занимават. Според него най-притеснителните сред тях са дезинформацията, расизмът, дискриминацията. Иванов обаче изрази оптимизъм за решаването им, защото смята, че има хора, които работят по тях. 
Своето кратко видео Симона Вълчева е посветила на Детския танцов състав „Детелина“, в който участва от почти петнадесет години, каза тя. В творбата се говори за богатата култура на българите, изразена в музика, танци и обреди и за представянето й пред света. 
Децата имат лично отношение към Европейския съюз и неговите управляващи, каза пред БТА техният преподавател Нела Димова, която ръководи клуб „Европа“ в училището. Учениците, които писаха есета за конкурса, са имали срещи с евродепутати и по думите й от тях е станало ясно, че ги вълнуват законодателството, правата на гражданите и защитата им, както и в голяма степен ангажимента им да изберат достойни свои представители в Европейския парламент. Въпросите, които поставят, са свързани с бъдещата им реализация след като завършат университет, като част от тях искат да работят в България, сподели още Димова. Тя отбеляза, че учениците настояват нашите евродепутати да защитават националната кауза, въпреки че представляват своята партия и трябва да имат мислене за всички територии в ЕС. Учениците, които имат право да гласуват в предстоящия вот, се вълнуват от изборите за Европарламент и смятат да упражнят своето право, допълни Димова. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари