Наградите са доказателство за успешно свършената работа, за оценения ти труд, казва експертът по физическо възпитание и спорт Николай Миланов

Наградата, която получих е голяма чест за мен и приятна изненада за мен. Тя е признание за 36-годишния ми труд, който съм положил в името на ученическия спорт в Разград и в областта, каза в интервю за БТА старши експертът по физическо възпитание и спорт в Регионалното управление на образованието в Разград Николай Миланов. По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Миланов беше удостоен с наградата на името на бележития разградски просветител и книжовник Никола Икономов. Отличието се присъжда за високите му постижения в развитието на физическото възпитание и спорта.
Миланов изказа благодарност на инициативния комитет, съставен основно от учители по физическо възпитание и директори на училища, за възможността да бъде възнаграден с такава висока награда. За експерта по физическо възпитание и спорт това е поредното значимо отличие, което получава. Във витрината му с призове са тези за доброволчество при провеждане на Световното ученическо първенство по бадминтон и от Световната ученическа федерация. Сред получените награди са за приноса му в развитието на ветеранския спорт от Българската федерация „Ветерани спортисти по тенис на маса“, званието „Отличник на БЧК“ за активна дейност, наградите за дългогодишен принос към развитието на водноспасителната дейност в България, за приноса му в развитието на физическото възпитание и спорта от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, за приноса му в развитието за „75 години баскетбол в Разград“ от Община Разград. Получавал е още награда за принос в развитието на бадминтона „50 год. бадминтон в България“ от Българската федерация по бадминтон „Бадминтон“. Носител е на почетен златен медал от Съюза на българските учители за развитието на учителския спорт, както и отличието на Областния управител през 2022 г. за цялостен принос в развитието на ученическия и учителския спорт в област Разград. Само преди месец на награждаването на участниците в Областната учителска спартакиада за всеотдайността, дълголетието, професионализма и отношението към колегите си Николай Миланов беше възнаграден със специални плакети – за тридесет и пет годишнината на спартакиадата, от Янка Такева – председател на Съюза на българските учители, от най-голямата колегия по Физическо възпитание и спорт от Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград, както и с много специална и лична награда от всички участници.
„Наградите са доказателство за успешно свършена работа. Затова приемам както приза на името на Никола Икономов, така и всички останали със задоволство за оценения ми труд“, посочи Миланов.  
Обръщайки се назад във времето, Николай Миланов отбеляза, че звучи невероятно, но е факт, че тези 36 години професионална дейност в Регионалното управление на образованието са минали много бързо. Специални благодарности той отправи към предшественика си 90-годишния Димо Енчев, за това, че още през 1988 г. е видял в него човек, който може да продължи делото му. Експертът заяви, че област Разград е една от водещите в страната в ученическия спорт, с което лично се гордее, това е признание и на национално ниво. По думите му заслугите за това са най-вече на учителите по физическо възпитание, директорите на училищата, общинските ръководства, спортните клубове и техните треньори, които работят съвместно и разбира се на подкрепата на редица институции. Миланов бе категоричен, че когато всички усилия са обединени и се работи съвместно, постиженията са налице. Той посочи, че зад гърба си има повече от сто проведени финални състезания от „Ученически игри“.
Настоящата година главният експерт определи също като много успешна за ученическия спорт. Той изрази задоволството си не толкова от постигнатите класирания на финалните състезания от „Ученическите игри“, а от броя на отборите от областта, намерили място на състезанията през 2024 г. – общо 16.
С нескрита гордост Николай Миланов заяви, че е участвал в 12 световни ученически първенства и две гимназиади като ръководител на цялата делегация, което е чест и отговорност за гласуваното му доверие от Българската асоциация спорт за учащи (БАСУ). Експертът, който от повече от 20 години организира участието на български спортисти в подобни прояви, каза, че постижението от два златни медала на световния ученически шампион в две дисциплини – троен скок и скок на дължина – на Лъчезар Вълчев на Олимпийските игри за ученици (Гимназиада) в Рио де Жанейро, Бразилия през 2023 г. е най-големият успех на леката атлетика за ученически спорт в България за всички времена и голям успех за разградската атлетика.
Миланов обясни, че след 40 години, отдадени на професията си, вече иска да прекарва повече време със семейството си. Той изрази надежда експертът, който ще поеме длъжността след него да надгради постигнатото и най-вече да продължи традициите в ученическия и учителски спорт в региона. Дори и след пенсионирането си Николай Миланов ще продължи да помага със съвети на по-младите си колеги, е категоричен той. „През дългите години работа в Регионалното управление на образованието в Разград съм сменил 29 министри на образованието и науката и 12 началници на образователното ведомство в Разград. Познавам ги всичките и оставам с прекрасни впечатлени за всеки един от тях, защото за мен най-важното е отношението и уважението между хората“, допълни Миланов. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари