Наместник-председателят на БПЦ – митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма „Св. Александър Невски“

Пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ.
Митрополит Григорий прочете и евангелския разказ от свети евангелист Матей за Възкресението на Божия син – Иисус Христос.
Точно в полунощ наместник-председателят на Светия синод поздрави три пъти с „Христос воскресе!“ вярващите на площада пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Прозвучаха също Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Воистину воскресе!“.
На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП). Те първи запалиха своите свещи с Благодатния огън, който им даде митрополит Григорий.
За богослуженията за Великден сега се използва Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. Минути след започването на богослужението Благодатният огън от синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ беше донесен с тържествено шествие до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Заради напрегнатата обстановка в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, но той се пази на много места в страната и беше използван тази вечер за празничното Пасхално богослужение.
Патриаршеската катедрала беше изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. На празничното богослужение бяха дошли и много семейства със своите деца.
Пред храма „Св. Александър Невски“ наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митроплит Григорий, отправи и Пасхално послание за Възкресение Христово. „Тържествено звучи благата вест за Възкресението Христово, с която въздаваме хвала на възкръсналия от мъртвите Христос Господ, Който потъпка смъртта със смърт и ни направи съпричастни на бъдещия вечен живот. Празнувайки това тържество на тържествата, с особено духовно чувство си спомняме за изкупителния подвиг на Спасителя на света, Неговото кръстно страдание и светлото Възкресение. Великден е самата сърцевина и същност на християнството. Това е победата, дарувана ни от Бога!“, каза митрополит Григорий.
Той подчерта, че от апостолско време до наши дни светата Църква проповядва Възкресението Христово като най-голямото чудо в историята на човечеството. „Тя благовести за него не само като за евангелска действителност, а като за особено съдбоносно събитие за всички, приели пасхалното благовестие. Синът Божий „бе разпнат, слънцето потъмня и отново засвети, понеже подобаваше и творението да страда заедно с Твореца“ (Из слово на св. Григорий Богослов „За светата Пасха“). Ето защо Христовите страдания, кръстна смърт и Възкресение имат най-пряко отношение към цялото творение и към всеки един от нас“, каза Врачанският митрополит.
„В светлия ден на Христовото Възкресение душите на вярващите се изпълват с благодарност към Твореца и нашето земно битие придобива истински смисъл. Възкресението е празник на живота, носещ любов, мир и духовна промяна за всеки, който го приема с чисто сърце и увереност в невидимото като видимо (Евр. 11:1). Празнувайки Великден, Възкръсналият Господ обновява човешката природа, укрепва ни в изпитанията и ни дава сили да вършим добри дела. Великденското послание промени целия последващ ход на световната история и ни насърчава към морална промяна и духовно обновление, което е жизнено необходимо в съвременното общество. То напомня на всички хора за произхода на християнството, както и за идващото Божие царство“, каза наместник-председателят на Светия синод.
Митрополит Григорий отбеляза, че в светлите дни на Пасхалното тържество сме призвани да споделим радостта със семейство, приятели и най-вече с онези братя и сестри, които се намират в нужда, като проявим действена любов и милосърдие. Днес молитвата ни към Възкръсналия Господ и Спасител е да се възстановят изгубените връзки между отделните народи и отново да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение между човеците.
„Нека Възкръсналият Господ дари всички нас да продължим земния си път душеспасително, като помним високата християнска отговорност и призив да укрепваме себе си и околните в твърда вяра, искрена любов и непоклатима надежда. Радостта от този празник ни вдъхновява за добри дела и сила, сред буйните вълни на житейското море, да запазим мир и спокойствие, да устоим на изкушенията, та с Божия помощ да преодолеем раздорите на този свят. Сега повече от всякога е нужно да сме миротворци и да проявим своята любов на дело към ближния“, каза Врачанският митрополит Григорий.
Той говори в словото си и за кончината на патриарх Неофит, като заяви, че „Родната ни Църква загуби своя първосветител – българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в изява бе човек на мира, духовността и пазител на евангелските заповеди и Христови повели. Бог да упокои душата му и го въдвори сред светиите! Да подражаваме на добродетелите и смирението му!“.
„Благодатта на Възкръсналия Господ и Спасител Иисус Христос и Неговата велика милост да бъдат с всички верни в Родината и извън нейните предели! За много и благословени години!“, отправи своя благослов наместник-председателят на Светия синод. 
След връщането в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна и празничната света литургия за Възкресение Христово. Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари