Наместник-председателят на БПЦ – Врачанският митрополит Григорий, оглави литургията за Възкресение Христово в катедралата „Св. Александър Невски“

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна тази вечер в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота. 
На богослужението присъстват служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).
Патриаршеската катедрала е изпълнена с вярващи, както и площадът около нея. Дошли са и много семейства със своите деца.
За богослуженията за Великден сега се използва Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. Преди минути Благодатният огън от синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Заради напрегнатата обстановка в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, но той се пази на много места в страната и ще бъде използван тази вечер за празничното Пасхално богослужение.  
Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в ада. По обичая на юдеите Йосиф и Никодим свалили тялото Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си. Невярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би апостолите да откраднат тялото, измолили военна стража, която поставили до гроба, а самия гроб запечатали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари