НАП се присъединява към Форума за данъчна администрация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

Рекламирай в beZpartien.bg

Със свое решение кабинетът в оставка одобри присъединяването на Националната агенция за приходите (НАП) към Форума за данъчна администрация (FTА) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Форумът е създаден през 2002 г. и обединява представители на данъчните администрации на 53 държави. Целта му е да подобри ефективността, ефикасността и устойчивостта на данъчната администрация. Той дава възможност за споделяне на знания, извършване на проучвания и разработване на нови идеи и проекти за подобряване на работата на администрациите от целия свят.
Присъединяването на Националната агенция за приходите към FTА е възможност за споделяне на експертиза, знание и опит от най-добрите данъчни практики в света и е признание за многогодишните усилия на България да бъде надежден партньор в международните мерки срещу избягването на данъци и отклонението от данъчно облагане. Участието във Форума за данъчна администрация е важно и в контекста на усилията на страната ни за пълноправно членство в ОИСР, уточняват от правителствената информационна служба. 
България и Националната агенция за приходите получиха висока международна оценка за своята работата от Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели на ОИСР. На 28.03.2024 г. Организацията публикува доклада си за Република България, след  проведена партньорска проверка (peer review) по прилагането на международния стандарт за обмен на информация при поискване. Констатациите на доклада позиционират страната ни като равностоен партньор и участник във всички международни договорености, свързани с обмена на информация и административното сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *