НачалоСвятНападението срещу Рушди: какво знаем дотук

Нападението срещу Рушди: какво знаем дотук

„Въпреки сериозните наранявания, които промениха живота му, типичното му смело и непреклонно чувство за хумор остава непокътнато“, иса синът на писателя Салман Рушди, който беше намушкан миналата седмица.

Състояние на писателя Салман Рушди се подобрява, след о в края на миналата седмица беше намушкан с по време на събитие в Ню Йорк. „Въпреки сериозните наранявания, които промениха живота му, типичното му смело и непреклонно чувство за хумор остава непокътнато“, написа синът му Зафар в Туитър. През уикенда Рушди беше изключен от апарата за изкуствено дишане, но състоянието му продължава да е критично.

Извършителят е 24-годишен мъж

75-годишният писател се възстановява в болница в Пенсилвания. Рушди беше нападнат и намушкан в края на миналата седмица по време на лекция. 24-годишният нападател беше арестуван веднага след атаката. Срещу него се води разследване за опит за . Той твърди, че е невинен.

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хокъл определи деянието като посегателство срещу свободата на словото. „Ню Йорк винаги ще защитава свободата на словото и изразяването. Ние осъждаме страхливото нападение срещу Салман Рушди”, заяви тя.

През 1989 година Иран издаде на приа срещу Рушди

Мотивите на извършителя все още не са известни. Но разследващите смятат, че вероятно те са свързани със смъртната присъда срещу Рушди, която бе произнесена през 1989 година. Заради обвинения в богохулство в най-известната му книга „Сатанински стихове“ иранският религиозен водач Хомейни издаде фетва срещу Рушди.

В края на 90-те правителството на Иран обяви, че не подкрепя убийството на Рушди. Фатвата обаче така и не беше оттеглена, а за главата на писателя беше обявена награда от 3 милиона долара.

остро осъдиха атаката

Нападателят е роден години след фетвата. Местните обаче съобщават, че има данни, че в миналото мъжът е проявявал „симпатии към шиитския екстремизъм“. Полицията и ФБР претърсиха апартамента му във Феървю, Ню Джърси. Според разследващите той е разполагал с фалшива шофьорска книжка. В нея е използвал името на убит терорист от „Хизбула“. В понеделник говорителят на външния министър на Иран отрече Техеран да е свързан с нападението.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО