НачалоСвятНапрежение! Тайван за първи път свали дрон край китайския бряг

Напрежение! Тайван за първи път свали дрон край китайския бряг

Тайванса армия днес за първи път свали неидентифициран граждански дрон, навлязъл в неговото въздушно пространство и близо до малък остров край китайския бряг. Това стана, след като правителството обеща да вземе строги мерки за справяне с подобни случаи на навлизане в тайванското въздушно пространство, предаде Ройтерс.

Китай смята Тайван за своя територия. Демократично избраното правителство в Тайпе твърдо отхвърля това становище. От началото на този месец Пекин провежда военни учения близо до Тайван. Маневрите са в отговор на визитата в Тайпе на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Нанси Пелоси.

Правителството на Тайван заяви, че няма да провокира или засилва режението в района, но напоследък тайванските власти са разгневени, че китайски дронове често летят над острови, контролирани от Тайван и намиращи се близо до бреговете на Китай.

Командването на островите Цзинмън заяви, че дронът е навлязъл във въздушното пространство над остров Шъ (Лъвския остров) малко след обяд местно време. Цзинмън е група от острови под тайвански контрол, намиращи се срещу китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Войските на острова са се опитали да отправят предупреждение и да накарат дрона да напусне района, но това не се е случило. Летателния апарат е бил свален и е паднал в морето. Тайван за първи път стреля предупредително по дрон във вторник, малко след като ката Цай Ингвен нареди военните да предприемат „строги контрамерки“ срещу „китайските провокации“ .

Китайското министерството на външните работи в понеделник отхвърли като неоснователни оплакванията на Тайван относно дроновете.

Циу Тайсан, заместник-ръководител на тайванския Съвет по въпросите на континентален Китай, каза пред репортери в Тайпе, че Тайван има законно право да предприема „необходимите мерки за защита”, а китайски самолети не бяха допуснати във въздушното пространство на Цзинмън. Мерките включват принуждаване на самолетите да напуснат територията или да кацнат.

На изявление пред въоръжените сили по-рано днес Цай каза, цитирана от нейния кабинет, че КНР използва дронове и други тактики „от сивата зона“, за да се опита да сплаши Тайван. Цай отново подчерта, че Тайван няма да провокира спорове, но това не означава, че няма да предприема контрамерки.

Тайван контролира Цзинмън, отдалечен само на неколкостотин метра от континентален Китай, от 1949 година, когато победеното правителство на Република Китай бяга в Тайпе след загубата на гражданската война от комунистите, ръководени от Мао Цзедун.

Тайванското министерство на отбраната каза, че 14 китайски изтребители са преминали през средната линия в Тайванския про, неофициалната буферна зона между страните в конфликта.

В разгара на Студената война Китай редовно е обстрелвал Цзинмън и други държани от Тайван острови по китайското крайбрежие, които сега са туристически дестинации.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО