НачалоСвятНапрежението между Тайван и Китай расте

Напрежението между Тайван и Китай расте

Китай симулира атаки срещу кораби на военноморските сили на и се опитва да попречи на чуждестранни сили да се прите на помощ на Тайван в случай на война. Това твърдят от тайванското на Тайван, съобщава „Ройтерс“.

Китай продължава да засилва бойната си готовност за адение срещу Тайван и може да използва специални части или агенти, за да „обезглави“ командните системи на Тайван и да повреди инфраструктурата при атака, се посочва в доклад на ведомството до парламента, цитира .bg.

Вчера Тайван предупреди, че ще упражни правото си на самоотбрана и контранападение, ако китайските въоръжени сили навлязат на негова територия.

От своя страна координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ за стратегически комуникации Джон Кърби определи като „неприемливи“ опитите на Китай да промени статуквото с Тайван.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай, който гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната, проведе военни учения около Тайван този месец в отговор на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Китай не изключва използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайпе категорично отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската народна република никога не е управлявала острова и само народът на Тайван може да решава бъдещето си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО