Наредба за насърчаване на раждаемостта в община Петрич беше приета днес на заседание на Общинския съвет

Наредба за насърчаване на раждаемостта в община Петрич беше приета днес на петото редовно заседание на Общински съвет в южния град. С тази наредба се предвижда парична помощ при раждането на второ и трето дете, като помощта за второ дете ще бъде в размер на 600 лева и 1050 – за трето дете. За трето дете е предвиден и талон за безплатно паркиране в синя зона в рамките на една година. 
Родителите, които ще могат да се възползват от помощта, трябва да бъдат пълнолетни, да имат средно образование, да бъдат с постоянен адрес в общината, да нямат прекъснати здравноосигурителни права, както и да нямат изискуеми задължения към общината. Първото дете също трябва да бъде родено след навършено пълнолетие. 
С решение от днес беше удължен и договор за погасяване на кредит по проект за античния град Хераклея Синтика. На днешното заседание беше приета и програмата за мерки за закрила на деца с изявени дарби.  Всяка година над 100 деца в Петрич получават такива стипендии, обясни вчера пред медиите председателят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова. 
Дискусии в залата бяха предизвикани по повод приемането на културния календар на общината. Според общинския съветник от квотата на партия „СБОР“ Стоян Руйков финансирането предвидено за празниците на селата не е справедливо, спрямо средствата, които се отделят за празника на града. Кметът на общината Димитър Бръчков каза, че това разпределение е направено на база на населението, а градът е и административен център. 
Днес беше приета и програмата за развитие на читалищата в община Петрич. От днес заседанията на Общински съвет – Петрич се излъчват на живо в сайта на общината. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари